Ουκρανία: «Η αντεπίθεση είναι δύσκολη» – Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός

Η αντεπίθεση που έχει εξαπολύσει η Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των ναρκών ξηράς και άλλων εμποδίων, δήλωσε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Η αντεπίθεση, είναι δύσκολη», είπε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, Ολλανδός αξιωματούχος και πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια εύκολη πορεία. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αμυντικά εμπόδια μερικές φορές βάθους έως και 30 χιλιομέτρων καθώς προσπαθούν να διαπεράσουν τις ρωσικές γραμμές», είπε ο Μπάουερ.

«Είδαμε στη Νορμανδία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ότι χρειάστηκαν επτά, οκτώ, εννέα εβδομάδες για να διαπεράσουν οι σύμμαχοι τις αμυντικές γραμμές των Γερμανών. Και έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν προχωρά γρήγορα οι Ουκρανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το Reuters τον Απρίλιο έδειξαν ότι η Ρωσία είχε κατασκευάσει εκτεταμένες οχυρώσεις, χαρακώματα, φράγματα και άλλα εμπόδια για να επιβραδύνει οποιαδήποτε προέλαση από την Ουκρανία.

Τα σχόλια του Μπάουερ απηχούν τα σχόλια του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ,, ο οποίος είπε την περασμένη Παρασκευή ότι η αντεπίθεση θα είναι πολύ δύσκολη, πολύ μεγάλη και «πολύ, πολύ αιματηρή».

Ο Μπάουερ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «έχουν δίκιο» να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν μεγάλες απώλειες. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό το είδος επέμβασης και νομίζω ότι ο τρόπος που το κάνουν είναι αξιέπαινος», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν πίεση ή κριτική επειδή δεν κινούνται πιο γρήγορα. «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για αυτούς».

Η Ουκρανία ανακοινώνει πρόοδο στην αντεπίθεση

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στρατεύματά της έχουν ανακτήσει περισσότερο έδαφος κατά μήκος του ανατολικού και του νότιου μετώπου.

Ο ουκρανικός στρατός πήρε πίσω 37,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους μετά από σφοδρές μάχες την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Είπε ότι τα στρατεύματα του Κιέβου προελαύνουν προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στις κατευθύνσεις Λίμαν, Αβντίιφκα και Μαρίινκα στην περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters