OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Για 4η φορά στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν – Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

02/02/2023 - 20:11
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα από το Κίεβο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Από τώρα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ακριβώς έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, προβλέπουμε να θέσουμε σε ισχύ το δέκατο πακέτο κυρώσεων», ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα γιατί οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, κάνοντάς την να υποχωρήσει κατά μία γενιά», δήλωσε, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο καταιγισμό κυρώσεων προκειμένου να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για την υποστήριξη της εισβολής της. Ανάμεσά τους, το πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που προορίζεται για εξαγωγή στα 60 δολάρια.

Σύμφωνα με τη φον ντερ Λάιεν, το πλαφόν που όρισαν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΕΕ, η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) και η Αυστραλία, «κοστίζει ήδη στη Μόσχα περίπου 160 εκατ. ευρώ την ημέρα».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ έθεσε επίσης σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης. Αυτό θα επεκταθεί από την Κυριακή στην αγορά ρωσικών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και οι χώρες της G7 θα θέσουν επίσης πλαφόν στην τιμή των προϊόντων αυτών.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για τις πρόσφατες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ουκρανία, ένα κρίσιμο θέμα για τη χώρα εν καιρώ πολέμου και τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε, έχοντας στο πλάι της τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την «ταχεία σε πολιτικό επίπεδο» αντίδραση ώστε η μάχη αυτή να έχει «χειροπιαστά αποτελέσματα».

Δεν είναι ευχαριστημένο το Κίεβο με τις κυρώσεις 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε σήμερα έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για την επέτειο του ενός έτους από την έναρξη του πολέμου φαίνεται ότι θα υπολείπονται των προσδοκιών του Κιέβου.

Αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Ουκρανία

Όμως η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει –όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία– και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.

Για παράδειγμα, η Ουκρανία έχει ζητήσει κυρώσεις που θα στοχοποιούν τον πυρηνικό τομέα όμως η Ουγγαρία – όπου η Ρωσία αναμένεται να επεκτείνει τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Paks– έχει ήδη πει ότι θα προβάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

"The future of the EU is being written, right now, in Ukraine.

This is a fight for freedom, sovereignty and democracy. 🇪🇺 🇺🇦" – @ZelenskyyUa pic.twitter.com/LtYxMiC4fx

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) February 2, 2023

«Μπορούμε να δούμε πως ο ρυθμός των κυρώσεων της Ευρώπης έχει επιβραδυνθεί ελαφρά ενώ το κράτος-τρομοκράτης, αντίθετα, αυξάνει τον ρυθμό της προσαρμογής του στις κυρώσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που επισκέπτεται το Κίεβο. «Αξίζει να αναπληρώσουμε και να το διορθώσουμε αυτό. Πιστεύουμε πως μπορούμε να το κάνουμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 12:01
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

15/12/2025 - 10:33
drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

15/12/2025 - 09:43

Διαβάστε Επίσης

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Εύη Βατίδου: Ασχολούμαι με κατασκευές σε σπίτια και παρακολουθώ το πολιτικό σκηνικό γενικότερα

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου κατά την επιστροφή της από το Μεξικό: «Η ζωή με στεναχωρεί»

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert