Ουκρανία: Επέστρεψαν 49 αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά τους μαχητές του Αζοφστάλ [pics, vid]

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy Via Telegram/Handout via REUTERS

Η Ουκρανία εξασφάλισε την επιστροφή 49 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από την ρωσική αιχμαλωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πρέπει να φέρουμε πίσω όλους τους στρατιώτες μας και τους αμάχους» δήλωσε μέσω ανάρτησης του στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας ότι στρατιωτικοί που απελευθερώθηκαν ήταν από τις ένοπλες δυνάμεις, την εθνική φρουρά, την αστυνομία και την συνοριοφυλακή συμπεριλήφθηκαν στην τελευταία ανταλλαγή.

«Επίσης καταφέραμε να απελευθερώσουμε μέρος των υπερασπιστών και υπερασπιστριών της Azovstal. Επέστρεψε και ο ήρωας της Ουκρανίας, ο στρατιωτικός γιατρός Βίκτορ Ιβτσούκ», έγραψε ο Ζελένσκι.

Μεταξύ των αιχμαλώτων πολέμου ήταν βετεράνοι της χαλυβουργίας Azovstal, που πολιορκήθηκε από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά) την άνοιξη του 2022.

Μεταξύ των αμάχων, όπως αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, ήταν η Λένια Ουμέροβα από την Κριμαία, η οποία από το 2022 κρατούνταν στην απομόνωση με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Η Ουμέροβα συνελήφθη όταν προσπάθησε να μεταβεί στην κατεχόμενη Κριμαία για να δει τον βαριά άρρωστο πατέρα της.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, η Ρωσία παρέλαβε 49 αιχμαλώτους πολέμου οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαροί στρατεύσιμοι που αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή Κούρσκ. Από ρωσικής πλευράς δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση.

Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy Via Telegram/Handout via REUTERS

Φωτογραφίες Reuters