Πρώτη ενημέρωση: 09:28
Δεύτερη ενημέρωση: 11:27
Φαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία θα διαπραγματευθούν τη 10η Ιανουαρίου για την Ουκρανία, όπου οι εντάσεις συνεχίζονται και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας υπεύθυνος για ζητήματα ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ είναι «πρόθυμες να κάνουν διάλογο με τη Ρωσία», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ενδέχεται να ακολουθήσει σύνοδος του συμβουλίου Ρωσίας – NATO τη 12η Ιανουαρίου και συνάντηση της Ρωσίας με τα υπόλοιπα κράτη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλος του οποίου είναι οι ΗΠΑ, τη 13η Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης αναφορικά με την Ουκρανία θα λάβουν χώρα στις 10 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι θα γίνουν στη Γενεύη: «Η 10η Ιανουαρίου θα είναι η βασική ημέρα των διμερών ρωσοαμερικανικών διαβουλεύσεων», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Tass, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει να βρεθεί συμφωνία «σε μία μόνο ημέρα».
Τι λένε οι δύο πλευρές
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω πως αυτές οι ημερομηνίες εξετάζονται, αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία», σημειώνοντας επιπλέον ότι η Μόσχα έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις στην Ουάσινγκτον για την ατζέντα των συνομιλιών, αλλά η αμερικανική πλευρά μοιάζει να βλέπει αλλιώς τα ζητήματα.
«Κάποιοι ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλάνε για συζήτηση περί Ουκρανίας, καθώς και περί ελέγχου των εξοπλισμών. Για ποιον έλεγχο των εξοπλισμών μιλάμε;», διερωτήθηκε ο κ. Ριάμπκοφ. Η Ρωσία αξιώνει από τις ΗΠΑ και το NATO να δεσμευτούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, κάτι που από τη σκοπιά της Μόσχας θα ήγειρε απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
H αντιπαράθεση Μόσχας και Δύσης
Επί έναν μήνα, οι δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία και πιθανόν σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Κιέβου. Η Μόσχα το διαψεύδει· αντιτείνει πως απειλείται από τις «προκλήσεις» της Ουκρανίας και του NATO, απαιτώντας το τελευταίο να δεσμευθεί πως δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην άλλοτε σοβιετική ένωση.
Με μια χειρονομία με την οποία ήρθε σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο σχέδια συνθηκών, ένα από τα οποία προβλέπει την αποτροπή της διεύρυνσης του NATO, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία, και το δεύτερο τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας των δυτικών κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Από την πλευρά του, ο Aμερικανός αξιωματούχος που μίλησε νωρίτερα σε δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες του Ιανουαρίου θα εντάσσονται στο πλαίσιο του λεγόμενου στρατηγικού διαλόγου, που συμφωνήθηκε να αρχίσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη τον Ιούνιο. «Όταν καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε, η Ρωσία θα βάλει τις δικές της ανησυχίες πάνω στο τραπέζι, κι εμείς θα βάλουμε τις δικές μας», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τονίζοντας πως δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters