Ουκρανία – ΕΕ: Νέες δηλώσεις Μπορέλ – «Θα αυξήσουμε την στρατιωτική βοήθεια»

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών της Ένωσης, προκειμένου να συντονιστεί η βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία, έκανε δηλώσεις σχετικά με τις ενέργειες που θα γίνουν άμεσα.

«Κινητοποιήσαμε το δορυφορικό κέντρο στη Μαδρίτη για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με περισσότερες πληροφορίες. Η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πρέπει να μειωθεί γρήγορα. Οι κυρώσεις θα πλήξουν και τις δύο πλευρές (ΕΕ και Ρωσία), αλλά πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα τώρα», είπε μεταξύ άλλων ο Μπορέλ.

«Η ΕΕ ζήτησε από το δορυφορικό της κέντρο στη Μαδρίτη να παράσχει πληροφορίες στην Ουκρανία σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ. «Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν θα καθορίζονται πλέον από το εμπόριο», είπε.

Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλά θύματα στον άμαχο πληθυσμό. «Τα κράτη της ΕΕ θα αυξήσουν περαιτέρω τη διμερή στρατιωτική υποστήριξη με την Ουκρανία. Θα αυξήσουμε επίσης τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και οποιουδήποτε συνεργάζεται με τον Πούτιν».