Ουκρανία: Έχει περισσότερα άρματα μάχης τώρα από ό,τι όταν άρχισε ο πόλεμος – Γιατί;

Η Ουκρανία έχει χάσει τουλάχιστον 74 τανκς, τα οποία έχουν καταστραφεί ή έχουν αιχμαλωτιστεί, από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε πόλεμο στη χώρα τη νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η Ουκρανία έχει συλλάβει τουλάχιστον 117 ρωσικά τανκς, σύμφωνα με αναλυτές που εξετάζουν εξονυχιστικά φωτογραφίες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με άλλα λόγια, ο ουκρανικός στρατός μπορεί να έχει στην πραγματικότητα περισσότερα άρματα μάχης τώρα από ό,τι πριν από έναν μήνα – όλα αυτά χωρίς να κατασκευάσει ούτε ένα ολοκαίνουργιο τανκ ή να βγάλει κάποιο παλαιότερο όχημα από τις αποθήκες.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τουλάχιστον 37 ουκρανικά άρματα μάχης, ένας αριθμός «ανεπαρκής» για να αντισταθμίσει τα περίπου 274 τανκς που πιστεύεται ότι έχει χάσει από διάφορες αιτίες. Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αμάτων μάχης έχει καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό δείχνει την έλλειψη προετοιμασίας της Ρωσίας για έναν πόλεμο υψηλής έντασης εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν είχε προετοιμαστεί για να μπορέσει να προμηθεύει κατάλληλα τα στρατεύματά της με καύσιμα και άλλα απαραίτητα πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα να βλέπουμε άρματα μάχης παρατημένα στις άκρες των δρόμων, να «πέφτουν στα χέρια των Ουκρανών» με σχετική ευκολία. Πολλά από αυτά τα τανκς που κατέλαβαν οι Ουκρανοί, απλώς κάθονταν εκεί, χωρίς αέριο, ενώ τα πληρώματά τους είχαν τραπεί σε φυγή.

Οι «εσωτερικές γραμμές ανεφοδιασμού» είναι το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις, πρέπει, αν δεν συμβαίνει ήδη, να προστατεύσουν καλύτερα τις γραμμές ανεφοδιασμού με κατεύθυνση τις πρώτες γραμμές μάχης, που φαίνεται να είναι ένας από τους βασικότερους στόχους των Ουκρανών.

Ο ουκρανικός στρατός εν τω μεταξύ απολαμβάνει το πλεονέκτημα των «εσωτερικών γραμμών». Δηλαδή οι δυνάμεις της πολεμούν κοντά σε μεγάλες πόλεις και τις βάσεις τους. Οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ουκρανών περιορίζονται εντός της δικής τους αμυντικής περιμέτρου αντί να απλώνονται κατά μήκος αφύλακτων αυτοκινητοδρόμων.

Ένα μεγάλο μέρος της ουκρανικής αντίστασης, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί επιτυχημένη σε πολλά σημεία των μαχών, ιδιαίτερα στην βόρεια και κεντρική χώρα, είναι η στόχευση των γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατών. Η έλλειψη καυσίμων, η αδυναμία των στρατευμάτων να προχωρήσουν χωρίς προμήθειες, είναι μέρος της επιτυχίας του ουκρανικού στρατού να σταματήσει προς το παρόν τη πρόοδο του εχθρού, ειδικότερα προς την πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ανεφοδιασμός στο πεδίο μάχης, καθώς οι μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει σημειώσει ο ρωσικός στρατός είναι στην ανατολική Ουκρανία. Σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται κοντά στις γραμμές ανεφοδιασμού του, κοντά στα σύνορα, ενώ έχει και την υποστήριξη του στρατού των φιλορώσων αυτονομιστών που εξασφαλίζει την προστασία των συγκεκριμένων γραμμών.

Με πληροφορίες από: Forbes / Φωτογραφία αρχείου Reuters