Ουκρανία: Δύο Αμερικανοί εθελοντές πιάστηκαν αιχμάλωτοι στο Χάρκοβο -Φόβοι ότι θα καταδικαστούν σε θάνατο

Δύο βετεράνοι του στρατού των ΗΠΑ που πολεμούσαν ως εθελοντές στην Ουκρανία, συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ο Robert Drueke και ο Andy Huynh συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα στα περίχωρα του Χαρκόβου, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Daily Telegraph.

Ένας από τους συντρόφους τους περιέγραψε ότι χάθηκαν μετά από μια μάχη την περασμένη εβδομάδα.  «Ήμασταν έξω σε μια αποστολή και το όλο πράγμα ήταν εντελώς τρελό. Μας είπαν ότι η πόλη ήταν ‘καθαρή’ αλλά αποδείχθηκε ότι οι Ρώσοι είχαν ήδη επιτεθεί», ανέφερε ο συμπολεμιστής τους.

«Οι Ρώσοι μπήκαν με δύο άρματα μάχης T-72 και πολλά BMP-3 και περίπου 100 πεζούς. Το μόνο πράγμα που υπήρχε εκεί ήταν η δική μας ομάδα με δέκα άνδρες», είπε ένας από τους συντρόφους τους.

Ένας συμπολεμιστής τους δήλωσε ότι οι δύο αμερικανοί εθελοντές κατέστρεψαν ένα ρωσικό τανκ με μια χειροβομβίδα, αλλά χάθηκαν στην ομίχλη των πυρών.  «Υποψιαζόμαστε ότι έχασαν τις αισθήσεις τους είτε από την αντιαρματική νάρκη είτε από το τανκ που τους πυροβόλησε, γιατί αργότερα οι αποστολές έρευνας δεν βρήκαν κανένα σημάδι τους, τίποτα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο δεν έχουν σχολιάσει ακόμη τους ισχυρισμούς.  Οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες δυτικές δυνάμεις, αρνήθηκαν να στείλουν στρατεύματα στην περιοχή.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία με διαβεβαίωσε ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να τον βρουν και ότι τον αναζητούν ζωντανό, όχι νεκρό.»

Υπάρχει ανησυχία ότι οι δύο αμερικανοί πολίτες θα δικαστούν και θα καταδικαστούν σε θάνατο από τις φιλορωσικές αρχές της περιοχής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους εθελοντές από την Βρετανία και το Μαρόκο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: Daily Mail / Φωτογραφία αρχείου Reuters