Ουκρανία: Δυναμική αντεπίθεση στο Χάρκοβο – Ανακατέλαβε περιοχές από τις ρωσικές δυνάμεις

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι δυνάμεις της ανακατέλαβαν χωριά από τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και ανατολικά από το Χάρκοβο, σε μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στην ορμή του πολέμου και να θέσει σε κίνδυνο την προέλαση της Ρωσίας.

Η Tetiana Apatchenko, αξιωματικός Τύπου για την 92η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, την κύρια ουκρανική δύναμη στην περιοχή, επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν τις τελευταίες μέρες τους οικισμούς Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshki, Borshchova και Slobozhanske, βόρεια του Χαρκόβου.

Ο Γιούρι Σακς, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Oleksiy Reznikov είπε ότι οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού ωθούν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την εμβέλεια του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται υπό διαρκή βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων γύρω από το Χάρκοβο, ειδικά βόρεια και βορειοανατολικά του Χάρκοβο, είναι κατά κάποιο τρόπο μια ιστορία επιτυχίας», είπε ο Σακς στο Reuters. «Ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να σπρώξει αυτούς τους εγκληματίες πολέμου σε μια γραμμή πέρα ​​από την εμβέλεια του πυροβολικού τους».

Η αντεπίθεση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα φάση στον πόλεμο, με την Ουκρανία να βρίσκεται τώρα στην αντεπίθεση μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες η Ρωσία εξαπέλυσε μια μαζική επίθεση χωρίς να σημειώσει κάποια ιδιαίτερα σημαντική νίκη.

Απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τα περίχωρα του Χάρκοβο από την έναρξη της εισβολής, οι Ουκρανοί κινούνται σε απόσταση κρούσης από τις πίσω γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν την κύρια ρωσική δύναμη επίθεσης νοτιότερα.

«Οι Ουκρανοί πλησιάζουν τα ρωσικά σύνορα. Έτσι, τα κέρδη που είχαν οι Ρώσοι τις πρώτες μέρες στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας εξαφανίζονται όλο και περισσότερο», , δήλωσε ο Νιλ Μέλβιν του ιδρύματος RUSI στο Λονδίνο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters