Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν συγκέντρωση Ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πυροδοτήσει νέους φόβους εισβολής καθώς οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια νέα συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τις ανεξήγητες κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στην περιοχή και το Πεντάγωνο παρακολουθεί τώρα στενά την περιοχή της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι.

Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα δείχνουν συσσώρευση τανκς, τεθωρακισμένων μονάδων και αυτοκινούμενων μονάδων πυροβολικού καθώς και στρατευμάτων εδάφους, κοντά στη ρωσική πόλη Yelnya, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιωτικά τρένα και νηοπομπές φορτηγών να κινούν άρματα μάχης και πυραύλους στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στην Washington Post ότι υπήρξε κάποια κίνηση, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο η αύξηση των δυνάμεων της Μόσχας στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη συσσώρευση ρωσικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης 1ης Στρατιάς Τεθωρακισμένων, στα σύνορα με την Ουκρανία από τα τέλη Σεπτεμβρίου μετά την ολοκλήρωση μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης με τη Λευκορωσία.

Οι εικόνες, που καταγράφηκαν τη Δευτέρα από τη Maxar Technologies, δείχνουν επίσης σκηνές στρατιωτών και ένα διοικητήριο, καθώς και τεθωρακισμένες μονάδες και εξοπλισμό υποστήριξης.
«Το θέμα είναι: Δεν είναι γυμνάσια. Δεν φαίνεται να είναι άσκηση εκπαίδευσης. Κάτι συμβαίνει. Τι είναι αυτό;» ανέφερε ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής του προγράμματος σπουδών για τη Ρωσία στη μη κερδοσκοπική ομάδα ανάλυσης CNA με έδρα τις ΗΠΑ, στην Washington Post.

Ο Κόφμαν είπε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι δυνάμεις από τον 41ο Στρατό Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας δεν επέστρεψαν στη βάση τους στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας μετά την κοινή άσκηση με τη Λευκορωσία – αντ’ αυτού ενώθηκαν με άλλες ρωσικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Είμαστε ενήμεροι από δημόσιες αναφορές για ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με συμμάχους και εταίρους για αυτό το θέμα… Όπως έχουμε πει προηγουμένως, οποιαδήποτε κλιμάκωση ή επιθετική ενέργεια θα απασχολούσε έντονα τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η συσσώρευση δυνάμεων – συνεχίζει η Daily Mail – έρχεται αμέσως μετά την περιοδεία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σταματώντας στα συμμαχικά κράτη του ΝΑΤΟ Ουκρανία και Γεωργία και στο πλήρες μέλος της συμμαχίας Ρουμανία, για να εκφράσει την αλληλεγγύη και να δημιουργήσει μεγαλύτερη υποστήριξη για την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην περιοχή.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία μάχονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014.

Επίσης το 2014, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή της Κριμαίας, πυροδοτώντας αυστηρές κυρώσεις Δυτικών δυνάμεων.

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων έρχεται επίσης μόλις μια ημέρα αφότου ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ρωσικής αεράμυνας εν μέσω των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Ρωσία συγκέντρωσε χιλιάδες στρατεύματα, βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία, κρατώντας τα εκεί για εβδομάδες και πυροδοτώντας φόβους για εισβολή.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κινήσεις άσκηση, αλλά πολλά από τα στρατιωτικά μέσα παρέμειναν για εβδομάδες και οι αναλυτές το ερμήνευσαν ως προειδοποίηση προς τον Μπάιντεν.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να αποδεχτεί τη διεκδίκηση της Ρωσίας για την Κριμαία και έχει παραδώσει  στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο για χρήση της στην καταπολέμηση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια για να ενταχθεί η Ουκρανία – πρώην τμήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης – στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συμβουλευτεί συμμάχους και εταίρους για τη συσσώρευση των ρωσικών δυνάμεων.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την αποκλιμάκωση στην περιοχή και τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.

Πηγή: dailymail.co.uk