Ουκρανία: Άνοιξε σελίδα για να βρίσκουν οι οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών τα αιχμάλωτα παιδιά τους στο μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης.

Την ίδια ώρα Ουκρανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν πως εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι από την Πέμπτη που ξεκίνησε η εισβολή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στους Ρώσους αιχμαλώτους δόθηκε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους δικούς τους, κάποιοι εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν ότι τα παιδιά τους είχαν σταλεί στο μέτωπο.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας άνοιξε ιστοσελίδα, στην οποία αναρτά φωτογραφίες και ντοκουμέντα των νεκρών ή αιχμάλωτων Ρώσων στρατιωτών, για να τα αναζητούν οι συγγενείς τους.

Η διεύθυνση της σχετικής ιστοσελίδας είναι 200rf.com.

Εντωμεταξύ το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει κινητά κρεματόρια που χρησιμοποιεί η Ρωσία, προκειμένου – όπως υποστηρίζει – να αποκρύψει τον αριθμό των θυμάτων στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Αν ήμουν στρατιώτης και ήξερα ότι οι στρατηγοί μου είχαν τόσο λίγη πίστη σε μένα που με ακολουθούσαν στο πεδίο της μάχης με ένα κινητό κρεματόριο, ή ήμουν μητέρα ή πατέρας ενός γιου, που πιθανώς βρίσκονταν στη μάχη και η ρωσική κυβέρνησή σκέφτεται ότι ο τρόπος για να καλυφθούν οι απώλειες ήταν ένα κινητό κρεματόριο, θα ανησυχούσα βαθιά», είπε στην εφημερίδα Telegraph ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει η Telegraph, πρόσθεσε ακόμη ότι τα κινητά κρεματόρια είναι «μάλλον λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ρωσικό καθεστώς».