Ουκρανία: Ανοίγουν σήμερα επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Κίεβο

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία, Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι σήμερα θα ανοίξουν επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι βρίσκονται στις περιφέρειες του Κιέβου, του Χάρκοβο, της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η Ουκρανία έχει απομακρύνει συνολικά 190.000 ανθρώπους από τα μέτωπα των μαχών αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες η Βερεστσούκ. Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγορούν η μια την άλλη για τις δυσκολίες στη διαδικασία αυτή.

Οι απώλειες αμάχων 

Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τα στοιχεία για τα θύματα.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η σύγκρουση στις 18 Μαρτίου.

Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος από τότε που το OHCHR, το οποίο διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη μπορέσει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, αναφέρει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters