Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει το σύστημα υγείας, το οποίο ωστόσο έχει αντισταθεί εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε 18 ρωσικές επιθέσεις κατά υγειονομικών στόχων.
«Δεν νομίζω ότι το ουκρανικό σύστημα υγείας πρόκειται να καταρρεύσει. Νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά ανθεκτικό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία στον ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Το ουκρανικό σύστημα υγείας «έχει αντέξει σημαντικά από την ένταση που υφίσταται», ειδικά όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Αλλά αυτή η κρίση – από υγειονομικής άποψης – μπορεί μόνο να επιδεινωθεί, εκτός και αν υπάρξει άμεση απόφαση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», είπε. Στο πλευρό του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε τις επιθέσεις κατά υγειονομικών στόχων που «στερούν ολόκληρες κοινότητες από την υγειονομική περίθαλψη».
Ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας στην Ουκρανία
«Μέχρι σήμερα», είπε, «ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 18 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας, υγειονομικό προσωπικό και ασθενοφόρα, συμπεριλαμβανομένων 10 θανάτων και 16 τραυματισμών». Ο ΠΟΥ έχει αρχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και επίσης σε γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν μια μαζική και εξαιρετικά γρήγορη εισροή προσφύγων, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.
«Μεταξύ των κύριων προβλημάτων υγείας που βλέπουμε είναι η υποθερμία και τα κρυοπαγήματα, οι αναπνευστικές ασθένειες, η έλλειψη θεραπείας για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Όσον αφορά τον πληθυσμό στην Ουκρανία, εκτός από τον κίνδυνο των τραυματισμών που σχετίζονται με τις εχθροπραξίες, υπάρχει κίνδυνος για εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η Covid-19, εξήγησε ο δρ Αντελχέιντ Μαρσανγκ, από το πρόγραμμα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στον ΠΟΥ.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες άνθρωποι προστρέχουν να προμηθευτούν δισκία ιωδίου – που προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από ραδιενεργό ιώδιο – επειδή ανησυχούν για την τύχη των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών σε ζώνες μάχης ή ακόμα και για τη χρήση ιωδίου.
Ωστόσο ο Μάικλ Ράιαν θεώρησε ότι δεν χρειάζεται ακόμη να γίνουν τέτοια αποθέματα. Όμως, είπε, «οι κυβερνήσεις έχουν κάθε συμφέρον να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια ετοιμότητάς τους και οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι σε ισχύ, σε περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο φρικτό ενδεχόμενο».
17 οι τραυματίες από τη ρωσική επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη
Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος, ο Πάβλο Κιριλένκο.
«Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε νωρίτερα τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη. Μεταξύ άλλων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα θύματα.
Νωρίτερα οι δημοτικές αρχές ανέφεραν ότι το νοσοκομείο καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters