Ουκρανία: Αλλάζουν γνώμη οι χώρες για τον ρωσικό αποκλεισμό από το Swift!

Οι σκληρές μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις στην Ουκρανία, παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης να επιβάλλουν οι χώρες της Δύσης περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι έπειτα από επικοινωνία του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, η Ιταλία θα υποστηρίξει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών Swift.

Παράλληλα, η Κύπρος, η οποία έχει στενότερες τραπεζικές συναλλαγές με την Ρωσία και μέχρι τώρα είχε δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει τον αποκλεισμό της από το σύστημα Swift, έχει αρχίσει να «αλλάζει γνώμη», σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών στην Ουκρανία, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Τα καταφέραμε. Η Κύπρος επιβεβαίωσε ότι δεν θα μπλοκάρει την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσία από το SWIFT. Η ουκρανική διπλωματία συνεχίζει να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να επιτύχει σημαντικές αποφάσεις και να προστατεύσει την Ουκρανία από τους Ρώσους εισβολείς», αναφέρει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Ζελένσκι, κάνει συνεχείς συζητήσεις για μία πιθανή υποψηφιότητα της Ουκρανίας ώστε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Ζελένσκι έκανε επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ, ενώ σε συνομιλίες με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξασφάλισε περαιτέρω υποστήριξη από την Ευρώπη.

«Είναι θέμα ημερών»

Μια απόφαση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT είναι ζήτημα ημερών, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας μιας χώρας της ευρωζώνης.

«Το SWIFT είναι απλώς ζήτημα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αυτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά», πρόσθεσε αυτός ο κεντρικός τραπεζίτης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters