Ουκρανία: 7.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί αγνοούνται από την έναρξη του πολέμου

Περίπου 7.000 στρατιωτικοί αγνοούνται στην Ουκρανία μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από τεσσεράμισι μήνες, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ανάμεσά τους είναι στρατιώτες, μέλη της εθνικής φρουράς και της συνοριακής φρουράς, καθώς και αξιωματικοί των πληροφοριών, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Όλεχ Κοτένκο, επίτροπος της Ουκρανίας για τους αγνοούμενους.

Η πλειοψηφία των αγνοουμένων εικάζεται ότι βρίσκονται υπό ρωσική αιχμαλωσία. Μόνο ο στρατός έχει καταγράψει περίπου 2.000 στρατιώτες ως αγνοούμενους.

Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου και ισχυρίζεται ότι έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από 6.000 Ουκρανούς από τότε. Κανένα από τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Η Ολλανδία υπόσχεται νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι δυτικές χώρες θα πρέπει «να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Ο πόλεμος αυτός θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο προβλέπαμε ή ελπίζαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καθόμαστε και να κοιτάζουμε παθητικά πώς εξελίσσεται. Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένου και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο» είπε ο Ρούτε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας επισκέφθηκε νωρίτερα την Μπούτσα, το Ιρπίν και την Μποροντιάνκα, τρεις κωμοπόλεις στα περίχωρα του Κιέβου τις οποίες είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στις αρχές του πολέμου και έγιναν σύμβολα των ωμοτήτων.

Ο Ρούτε ανακοίνωσε την αποστολή στην Ουκρανία νέων συστημάτων πυροβολικού, μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ολλανδού πρωθπουργού στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ζελένσκι ανέφερε μέσω του Telegram ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Ρούτε και ευχαρίστησε την Ολλανδία, μια χώρα που συμπεριλαμβάνεται «στους κορυφαίους δέκα εταίρους» της Ουκρανίας.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters