Ουγγαρία: Θα επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO πριν την Τουρκία

Η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο NATO πριν την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κατά την διάρκεια ενημέρωσης.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι τα μόνα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στην βουλή αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία.

Συνταγματικές αλλαγές στην Σουηδία για την αυστηροποίηση των νόμων για την τρομοκρατία

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε σήμερα συνταγματικές τροπολογίες που επιτρέπουν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την τρομοκρατία και την κατασκοπεία.

Η τροπολογία που οδηγεί στην υιοθέτηση σκληρότερης στάσης απέναντι σε υπόπτους για τρομοκρατία καθιστά δυνατό τον περιορισμό της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Θα διευκολύνει τη δίωξη μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ικανοποιώντας την Τουρκία που μέχρι σήμερα μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είχε δεσμευτεί πως η κυβέρνησή του θα ανταποκρινόταν στις ανησυχίες που εξέφρασε η Τουρκία, προκειμένου να άρει κάθε εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με άλλη τροπολογία, από τη νέα χρονιά θα τιμωρείται η παροχή πληροφοριών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις της Σουηδίας με άλλα κράτη ή οργανισμούς (ΟΗΕ, NATO, κ.α.) όπως μεταδίδει το δίκτυο SVT.

Η σουηδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος είναι η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, ενώ δημοσιογράφοι εκφράζουν φόβους ότι θα πληγεί η προστασία των πηγών τους και η ελευθερία της έκφρασης.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters