Όχι της Αλβανίας για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ενώ η  Αλβανία απέρριψε το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στο έδαφός της, η Εκτελεστική Επιτροπή του »Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων» στην Χάγη ενέκρινε  λεπτομερές σχέδιο για την καταστροφή των χημικών οπλοστασίων της Συρίας.Σύμφωνα δε με αυτό όλα τα υλικά κατασκευής χημικών όπλων, εκτός από την ισοπροπανόλη, θα εξαχθούν από τη Συρία ως τις 5 Φεβρουαρίου 2014.
Οι βασικότερες χημικές ουσίες θα εξαχθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Οι εγκαταστάσεις που συνδέονται με τα συριακά χημικά οπλοστάσια θα καταστραφούν κατά την περίοδο 15 Δεκεμβρίου 2013 – 15 Μαρτίου 2014. 
Τα Χημικά όπλα,προβλέπει το σχέδιο,  θα εξαχθούν εκτός Συρίας για καταστροφή, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, ενώ η χώρα στο έδαφος της οποίας θα υλοποιηθεί η διαδικασία, δεν κατονομάζεται. 
Είχε γραφεί ΄ότι υπάρχουν σκέψεις για Λιβύη , Αλβανία, Νορβηγία κ.α. χώρες – ωστόσο δεν υπάρχουν νέα πλην της άρνησης της Αλβανίας.

Έπειτα από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα δήλωσε ότι είναι αδύνατον για την χώρα του να εμπλακεί σε μία τέτοια επιχείρηση.Πρόσθεσε δε ότι απορρίπτουν την πρόταση επειδή αποδείχθηκε ότι κάποιες χώρες δεν θα τους βοηθήσουν αρκετά.
Όπως είναι φυσικό με την απόφαση αυτή της Αλβανίας, προκύπτει πρόβλημα καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ η Νορβηγία πρότεινε να χορηγήσει ένα φορτηγό πλοίο και μια φρεγάτα για την μεταφορά των χημικών όπλων από την Συρία.