Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία είναι και οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά είναι μια σταδιακή διαδικασία και δεν προτίθενται να στηρίξουν την Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών.
Η Ρωσία, η Βρετανία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία δήλωσαν σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα ότι αντιτίθενται σε μια συνθήκη ολικής απαγόρευσης των πυρηνικών και αρνούνται να την υπογράψουν.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα είναι μια σταδιακή διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στην παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρει η δήλωση.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισαν ότι η προτεινόμενη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, η οποία εγκρίθηκε στη μεγάλη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στις 7 Ιουλίου 2017 και δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τις μεγάλες δυνάμεις, δεν λαμβάνει υπόψη τα βασικά προβλήματα που εμποδίζει τον αειφόρο πυρηνικό αφοπλισμό και αντιβαίνει στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων δεν θέτει νέα πρότυπα ή κανόνες. οι πέντε χώρες κάλεσαν εκείνους που σκέφτονται να στηρίξουν τη νέα συνθήκη να σκεφτούν τις συνέπειες «για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Αντίθετα, δεσμεύτηκαν για τη στήριξη τους στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων του 1968, λέγοντας ότι ο απώτερος στόχος είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά, υπό συνθήκες «ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας» για όλους.
Η αποκαλούμενη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων είναι η πρώτη νομικά δεσμευτική συνθήκη που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα και εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου από περισσότερα από 120 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Το έγγραφο απαγορεύει μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, της παραγωγής, της κατασκευής και της κατοχής τους μεταξύ άλλων θεμάτων.
Η συνθήκη δόθηκε για υπογραφή στις 20 Σεπτεμβρίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Από τις 29 Οκτωβρίου 2018, 69 χώρες έχουν υπογράψει και 19 κράτη έχουν κυρώσει τη συμφωνία. Ωστόσο, οι πυρηνικές δυνάμεις είχαν μποϊκοτάρει τη συνθήκη.