Ουκρανικές δυνάμεις πήραν έλεγχο αεροδρομίου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από τους φιλορώσους μαχητές, αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Την ίδια ώρα η ανταποκρίτρια του Ρόιτερς που βρίσκεται στο σημείο δήλωσε ότι άκουσε μερικούς πυροβολισμούς από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης της Κραματόρσκ την ώρα που ένα πλήθος φιλορώσων ντόπιων πλησίαζε στην πύλη των εγκαταστάσεων, οι οποίες φαίνεται ότι τελούν υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, ενώ δεν είχαν ακουστεί πυροβολισμοί ή συγκρούσεις για 40 λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς αυτούς που ακούστηκαν από το εσωτερικό της αεροπορικής βάσης, πρόσθεσε η ίδια ανταποκρίτρια.

“Οι Ρώσοι πολίτες θέλουν ανάμειξή μας στην Ουκρανία”

Πολλοί Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας τηλεοπτικής του συνέντευξης μεθαύριο κατά την οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτών, ζητούν μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πολλοί Ρώσοι πολίτες εκτιμούν ότι χρειάζεται μια πιο ενεργή εμπλοκή» της Ρωσίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, εξήγησε ο εκπρόσωπος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης ότι από τα 1,5 εκατομμύρια τηλεφωνήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, πολλά προέρχονται από τους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ουκρανίας. Πολλοί κάτοικοι της Κριμαίας, που πρόσφατα προσαρτήθηκε στη ρωσική Ομοσπονδία, επίσης απηύθυναν ερωτήματα προς τον πρόεδρο.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πως θα λάβουν την ρωσική υπηκοότητα, πώς θα μεταναστεύσουν στη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα κατά τα οποία ζητούνται εξηγήσεις για τη ρωσική στάση (στην ουκρανική κρίση)» σημείωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απαντήσει μεθαύριο στις ερωτήσεις των Ρώσων πολιτών κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης τηλεοπτικής εκπομπής, που αποτελεί παράδοση, με φόντο την ουκρανική κρίση και τη σφοδρή αντιπαράθεση με τις χώρες της Δύσης.
Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης βλέπουν ρωσικό δάκτυλο πίσω από τις εξεγέρσεις των φιλορώσων στα ανατολικά της Ουκρανίας και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι έχει στείλει μαχητές. Την κατηγορία αυτή χαρακτήρισε «παράλογη» ο Πεσκόφ.

Λονδίνο: “Η Μόσχα οδηγεί στ΄ άκρα την Ουκρανία”

Η Ρωσία έχει εξωθήσει ηθελημένα την Ουκρανία «στα άκρα» τις τελευταίες ημέρες και έχει αυξήσει τον κίνδυνο να υπάρξει στη χώρα μια βίαια αντιπαράθεση, αναμένεται να δηλώσει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ σε μια σημερινή του ομιλία στο Λονδίνο.
«Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει σπρώξει ηθελημένα την Ουκρανία στα άκρα και έχει δημιουργήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μιας βίαιης αντιπαράθεση», θα πει ο Χέιγκ σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.
Η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι «ευάλωτες στην πίεση της υφέρπουσας ολιγαρχοποίησης», θα προσθέσει, αναφερόμενος στους πλούσιους ρώσους επιχειρηματίες που αγοράζουν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
«Η συμπεριφορά της Ρωσίας αποκαλύπτει τον κίνδυνο που εγείρει η δημιουργία συγκέντρωσης ρωσικής οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής δύναμης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη», αναμένεται να υπογραμμίσει ο βρετανός υπουργός.
Οι ενέργειες της Ρωσία στην Ουκρανία θα ενισχύσουν «την ενότητα, τη συνάφεια και τον κοινό στόχο» του ΝΑΤΟ, θα επισημάνει ο Χέιγκ, και θα ισχυροποιήσουν την πρόταση να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα μεταξύ των συμμάχων.


“Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία” λέει ο Μεντβέντεφ

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.
«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.