Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων που μετείχαν στο φιλοευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυριών και εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου, την επομένη ενός επεισοδίου με πυροβολισμούς που έριξε στην πρωτεύουσα ένα μέλος του εθνικιστικού κινήματος Δεξιός Τομέας, ενώ παράλληλα ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Το κείμενο για τον αφοπλισμό ψηφίστηκε από 256 βουλευτές, ενώ 47 συνάδελφοί τους απείχαν. Ο αφοπλισμός των ριζοσπαστικών αυτών οργανώσεων ζητείται κυρίως από τη Ρωσία, η οποία δεν σταματά να προειδοποιεί για προσβολή των δικαιωμάτων των ρωσοφώνων, και υποστηρίζεται και από τις χώρες της Δύσης.
«Ο ουκρανικός λαός απαιτεί την τάξη. Όσοι φέρουν όπλα, εκτός από την αστυνομία, το στρατό, την υπηρεσία ασφαλείας και την εθνοφρουρά, είναι δολιοφθορείς που δρουν κατά της Ουκρανίας«, δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ πριν από την ψηφοφορία.
Παραστρατιωτικές ομάδες, όπως ο Δεξιός Τομέας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Αντίστοιχες φιλορωσικές ομάδες εμφανίστηκαν στις διαδηλώσεις για αυτονομία στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.
Παρά την πτώση του προέδρου και το διορισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, τα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων με στολές παραλλαγής είναι αυτά που συνεχίζουν να εγγυώνται την ασφάλεια στην Μαϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Χθες βράδυ, ένας από τους άνδρες του Δεξιού Τομέα άνοιξε πυρ έξω από εστιατόριο του Κιέβου τραυματίζοντας δύο ομοϊδεάτες του και τον αντιδήμαρχο που περνούσε από εκεί. Σύμφωνα με το υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, ο άνδρας αυτός ήταν μεθυσμένος.
Παράλληλα σήμερα το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.
Το κείμενο ψηφίστηκε από 235 βουλευτές, ενώ ουδείς το καταψήφισε. «Είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη των ενόπλων μας δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κόβαλ.
Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις 26 Μαρτίου από τον μεταβατικό πρόεδρο Τουρτσίνοφ, μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Το Κίεβο ανησυχεί επίσης για τη μεγάλη ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ανατολικά της σύνορα, φοβούμενo μια εισβολή, παρά τη δήλωση της Μόσχας ότι άρχισε η μερική αποχώρηση των δυνάμεων αυτών.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου το κοινοβούλιο επιτρέπει την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος ξένων δυνάμεων για τη διεξαγωγή επτά στρατιωτικών ασκήσεων με τις εξής ονομασίες: «Δημόσια Τάξη 2014», με τη συμμετοχή της πολωνικής στρατιωτικής αστυνομίας, «Γρήγορη Τρίαινα 2014» με τις αμερικανικές δυνάμεις, «Ασφαλής Ουρανός 2014» με την πολωνική πολεμική αεροπορία, «Θαλάσσια Αύρα 2014» με τις αμερικανικές δυνάμεις, δύο πολυεθνικές ασκήσεις «Ελαφρά Χιονοστιβάδα – 2014» και «Καρπάθια Όρη – 2014» και τέλος «Νότος – 2014» με μονάδες πεζικού της Ρουμανίας και του Μόλδοβα.
Οι ασκήσεις αυτές, στις οποίες αναμένεται να μετάσχουν 7.000 άνδρες από 17 χώρες, θα διεξαχθούν στη δυτική Ουκρανία αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κριμαία, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος.
Η Ουκρανία, πρώην σοβιετική δημοκρατία, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο ορισμένες φωνές στους κόλπους των νέων φιλοδυτικών αρχών τάχθηκαν υπέρ μιας προσέγγισης με την Ατλαντική Συμμαχία, κάτι που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.