Ουκρανία – Ρωσία: Νέα κλιμάκωση και ένταση

Ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις η Ουκρανία. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάταξης, υπό προϋποθέσεις, των σε στρατεύσιμη ηλικία, ανδρών, στις ένοπλες δυνάμεις της, καθώς, όπως αναφέρει το ψήφισμα, η ρωσική επιθετικότητα στην Αν. Ουκρανία, εντείνεται. “

«Η ρωσική επιθέτικότητα συνεχίζεται. Υπάρχει νέα ένταση και σφοδρά πυρά. Περίπου 8.500 στρατιώτες του Ρωσικού στρατού έχουν αναπτυχθεί στην Αν. Ουκρανία
”, είπε ο Ουκρανός γραμματέας Εθνικής Άμυνας Ολεξάντρ Τουρσίνοφ.

Χθες δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά. Οι ουκρανικές θέσεις εβλήθησαν 129 φορές, κατήγγειλε  ο Τουρσίνοφ. Προχθές 12 άμαχοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από αδέσποτο βλήμα πυροβολικού. Το Κίεβο είχαν κατηγορήσει για το συμβάν τους ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν πως έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Μόσχα έχει αποστείλει τακτικές στρατιωτικές της δυνάμεις στην Αν. Ουκρανία. Η Ρωσία, πάντως, απορρίπτει τις καταγγελίες. Η σύγκρουση στην Αν. Ουκρανία έχει, μέχρι στιγμής, στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους.

Το θέμα όμως είναι πως οι προοπτικές τερματισμού της κρίσης, αρχίζουν και πάλι να εξασθενούν, καθώς, όπως είναι προφανές, η συμφωνηθείσα εκεχειρία, δεν τηρείται και τόσο ευλαβικά.

Πηγή: worldbulettin
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert