Ουκρανία: Ο Πρόεδρος Ποροσένκο φαίνεται να αίρει τον στρατιωτικό νόμο στη χώρα

Έπειτα από το επεισόδιο στα Στενά του Κερτς, με την κατάληψη ουκρανικών πλοίων από ρωσικές δυνάμεις, που είχε ως συνέπεια να εφαρμοστεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία από τον Πρόεδρο Ποροσένκο, αυτό φαίνεται να αλλάζει σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι τερματίζει την επέκταση του στρατιωτικού νόμου σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

«Είναι ακριβώς 14:00 (ώρα Κιέβου, 12:00 GMT)… και ο στρατιωτικός νόμος τερματίζεται. Αυτή είναι η κύρια απόφαση μου, βασίζεται στην ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας στο κράτος και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν έχει αλλάξει πολύ», ανακοίνωσε ο πρόεδρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξε ότι ο στρατιωτικός νόμος δεν έχει επηρεάσει την εκλογική διαδικασία στην Ουκρανία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου.

Τα σχόλια του προέδρου της Ουκρανίας έρχονται μετά τη δήλωση του πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το περιστατικό των στενών του Κερτς ήταν πρόκληση που έγινε ως πρόσχημα για την εισαγωγή στρατιωτικού νόμου και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου πριν από τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας.

Στις 25 Νοεμβρίου, τρία πλοία του ουκρανικού ναυτικού διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα καθώς έπλεαν προς το στενό του Κερτς, την είσοδο της Θάλασσας του Αζόφ.

Τα ουκρανικά πλοία κατασχέθηκαν από τη Ρωσία καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σταματήσουν.

Μετά το περιστατικό, ο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα που εγκαθίδρυε στρατιωτικό νόμο σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Πηγή: Sputnik