Οι νέες σοβαρές ταραχές στο Κίεβο συνιστούν μια ήττα για την Ευρώπη, που ήλπιζε να πετύχει ένα συμβιβασμό για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις. Οι Βρυξέλλες τώρα επανεξετάζουν την κατάσταση, καταδικάζουν τη βία και εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις. Παίρνουν αποστάσεις όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που επιρρίπτουν την ευθύνη αποκλειστικά στο καθεστώς Γιανουκόβιτς. Η Κάθριν Άστον καταδικάζει τη χρήση βίας σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε δημόσια κτίρια ή κόμματα, κάτι που αποτελεί ευθεία αναφορά στις επιθέσεις των διαδηλωτών εναντίον του κοινοβουλίου και των κτιρίων όπου εδρεύουν τα πολιτικά κόμματα.
Όπως γράφει ο Αντρέα Μπονάνι στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, είναι σαφές ότι η ΕΕ ελπίζει ακόμη να παίξει ένα μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Και επιμένει στο ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. «Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στο κοινοβούλιο και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην κοινοβουλευτική διαδικασία», τόνισε η Άστον. «Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, την πραγματοποίηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία αξιόπιστων προεδρικών εκλογών».
Η ανακοίνωση αυτή δεν είναι ακριβώς μια έκκληση για ηρεμία. Είναι ένας οδικός χάρτης για να βγει η χώρα από μια κατάσταση που κινδυνεύει να γίνει έκρυθμη.
Αλλά και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, που έπαιξε σημαντικό ρόλο από την αρχή της κρίσης, επιβεβαίωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το καθεστώς Γιανουκόβιτς είναι πάντα ανοιχτοί. «Σήμερα μίλησα στο τηλέφωνο με τον μεταβατικό πρωθυπουργό και του είπα ότι η εικόνα των αστυνομικών με τα Καλάσνικοφ είναι ανησυχητική», δήλωσε ο Στέφαν Φίλε. «Με διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να σιγήσουν τα όπλα. Για το καλό των Ουκρανών και για το καλό της χώρας, προσεύχομαι να το κάνει».
Οι νέες συγκρούσεις έχουν διχάσει την ΕΕ ανάμεσα σ’ αυτούς που θέλουν προσωπικές κυρώσεις εναντίον των ηγετών της χώρας κι εκείνους που υποστηρίζουν μια πιο μετριοπαθή γραμμή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ζητήσει εδώ και δύο εβδομάδες την επιβολή κυρώσεων. Και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε χθες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συγκεκριμένες ευθύνες για τον τερματισμό των ταραχών.
Στη συζήτηση παρενέβη δυναμικά ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, που ζήτησε οι κυρώσεις να μην είναι διακοσμητικές, αλλά «πραγματικά οδυνηρές για την ουκρανική ηγεσία». Ακόμη κι εκείνος, πάντως, συμφωνεί ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, «αφού ένας εμφύλιος πόλεμος μικρής ή μεγάλης κλίμακας, ή μια μόνιμη σύγκρουση, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία: Νεκρός από σφαίρες δημοσιογράφος στο κέντρο του Κιέβου