Ουκρανία: Φόβος για πόλεμο και σκάκι για συμβιβασμό γιατί το «σπίρτο είναι κοντά στο φυσικό αέριο»

Προσπαθώντας να δούμε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουμε δημοσιεύσει όλες αυτές τις ημέρες μερικά “νηφάλια” κείμενα και αναλύσεις με τις οποίες εκφραζόταν όχι ως ευχή αλλά με επιχειρήματα , η πρόθεση όλων των εμπλεκόκενων πλευρών -και κυρίως της Ρωσίας- να αποφευχθεί μια πολεμική αναμέτρηση.

Ίσως επειδή αν ξεκινούσε ένας πόλεμος σ΄ αυτή τη γωνιά του πλανήτη κανείς πραγματικά δεν θα μπορούσε με βεβαιότητα να πει ούτε πότε και κυρίως ούτε πως θα τελείωνε.

Η σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας – Ουκρανίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους δεύτερους. Αλλά αυτή η ανισότητα πιθανότατα να οδηγούσε στην “βοήθεια απ΄ έξω” . Κι αυτή η “βοήθεια” μπορεί να είναι η σπίθα που θα προκαλούσε έκρηξη. Κανείς νομίζουμε ότι δεν θέλει να επιστρέψουμε στις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου δια των όπλων μάλιστα.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το Grok.gr του συναδέλφου δημοσιγράφου Αμβρόσιου Σανταμούρη. Χρόνια εμπειρίας στο διεθνές ρεπορτάζ του επιτρέπουν να μπορεί να “διαβάζει” τα γεγονότα και να τα ερμηνεύει. Διαβάστε τι γράφει για την ουκρανική κρίση:

Πέντε-πέντε ανεβάζουν η Δύση και η Ρωσία τους βαθμούς στο θερμόμετρο της κρίσης με αφορμή το Ουκρανικό. Πολλοί θεωρούν την κλιμάκωση «αναγκαίο» δρόμο προς μια διεθνή διαπραγμάτευση για την αποκατάσταση της χαμένης ισορροπίας.


Άλλοι «διαβάζουν» διαφορετικά τα επεισόδια ψυχολογικού πολέμου και την προπαγανδιστική ένταση, γι’ αυτό κάθε άλλο παρά αποκλείουν το να τρέξει κι’ άλλο αίμα στην Ουκρανία μέχρις ότου αναληφθεί ουσιαστική διπλωματική δράση.

Το «σκάκι» σε κάθε περίπτωση είναι πολύπλοκο. Ως μέτρο διπλωματικής πίεσης προς τη Μόσχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν υπό αναστολή όλες τις διμερείς στρατιωτικές συνεργασίες και ανταλλαγές έως ότου οι δυνάμεις τής Ρωσίας στην Κριμαία επιστρέψουν στις βάσεις τους στο ουκρανικό έδαφος.

Λίγο πριν από αυτή την απόφαση του Λευκού Οίκου, ο Βλαντίμηρ Πούτιν έδωσε διαταγή να επιστρέψουν στις βάσεις τους όλες οι δυνάμεις που ασκούνταν στα ρωσοουκρανικά σύνορα, έξω από την Κριμαία.

Η Ουάσινγκτον δεν ζητά πλήρη αποχώρηση των ρώσων από την Ουκρανία όπως ζητά η κυβέρνηση που προέκυψε από το πραξικόπημα του Κιέβου. Ο Μπαράκ Ομπάμα ζητεί από τη Μόσχα να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες για τις βάσεις στην Ουκρανία. Προφανώς πρόκειται για μία σύσταση και προς το Κίεβο.

Οι αποφάσεις τού Λευκού Οίκου λήφθηκαν κατά τη διάρκεια επείγουσας σύσκεψης ανωτάτου επιπέδου υπό τον Ομπάμα, με τη συμμετοχή τής ειδικής συμβούλου του επί της Εθνικής Ασφαλείας και των υπουργών Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών.

Το επείγον τής σύσκεψης δείχνει ότι η κατάσταση μπορεί πάντα να διαφύγει από το «απλό» ψυχροπολεμικό κλίμα και να φθάσει στο επίπεδο της »θερμής απειλής». Όταν το σπίρτο είναι τόσο κοντά στο…φυσικό αέριο, πάντα υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης…Ακόμη και αν κλείσει η στρόφιγγα…

Το ωστικό κύμα από μια τυχόν έκρηξη των πραγμάτων δεν θα είναι δυνατό να περιορισθεί από τους τοίχους τής «ρωσικής αυλής». Εξ ου και η ιπποκόμος τής Γερμανίας πολωνική κυβέρνηση ενεργοποιεί επιγόντως το ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας καταστατικό άρθρο για εμπλοκή τής Συμμαχίας όταν απειλείται ένα μέλος της.
Βεβαίως, πολλά ισχυρά κράτη-μέλη έχουν ήδη αποκλείσει κάθε συμμετοχή με έμψυχο δυναμικό και, επίσης, η Ουκρανία δεν είναι μέλος τού ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό, Βαρσοβία επειχειρηματολογεί: Το ουκρανικό μπορεί να εξελιχθεί σε απειλή για την ασφάλεια και την ακεραιότητα μελών τού ΝΑΤΟ, προφανώς όπως η…Πολωνία. Μα ποιός την απειλεί;

Μόνον οι ναζί που μετέχουν στην «κυβέρνηση της αντιπολίτευσης» στην Ουκρανία και έχουν στην αντζέντα τους την ανάκτηση -ουκρανικών κατά τους ίδιους- πολωνικών εδαφών. Αυτοί όμως ανήκουν στο «φιλευρωπαϊκό»/αντιρωσικό μέτωπο το οποίο υποστηρίζουν η Πολωνία και η Γερμανία. 

Γι’ αυτό, η Βαρσοβία ζητά – η Συμμαχία να εμπλακεί εναντίον τής Ρωσίας, η οποία έτσι κι’ αλλοιώς εγκαλείται για ό,τι κάνει στην Κριμαία, για ό,τι «υπόσχονται» να κάνουν οι ουκρανοί ναζί στην Πολωνία. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών τού ΝΑΤΟ συνεδριάζουν για το θέμα.

Έκτακτη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη ανακοίνωσε η ΕΕ για το Ουκρανικό. Για τότε άφησαν και τις ανακοινώσιμες αποφάσεις παρί κυρώσεων οι υπουργοί των «28», που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες με προεδρεύοντα τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το Συμβούλιο καταλόγισε στη Ρωσία κατάλυση της ουκρανικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, καθώς και παράβαση όσων προβλέπει η σχετική συνθήκη τής Βουδαπέστης. Η ΕΕ προτρέπει τους ουκρανούς να συγκροτήσουν μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, με συμμετοχή όλων των εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτικών τάσεων.

Το Κίεβο απορρίπτει τη σχετική πρόταση και οι Βρυξέλλες «παγώνουν» τις διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για την κατάργηση τής βίζα για ρώσους επισκέπτες στην ΕΕ. Οι πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να είχε υποσχεθεί στη Μόσχα «λελογισμένα αλλά πολλά» περί βίζα, πριν όμως την ανάληψη τής κοινοτικής προεδρίας. 
Εν τω μεταξύ, οι επτά πιο πλούσιες χώρες τού κόσμου «πάγωσαν» τις ετοιμασίες για τη σύνοδό τους με τη Ρωσία στο Σότσι και θέτουν τη σύνοδο υπό ακύρωση, ενώ το Βερολίνο προσανατολίζει την ΕΕ σε εμπάργκο όπλων προς τη Ρωσία.

Επιδείνωση των πραγμάτων δείχνουν ειδήσεις από την Ουάσινγκτον που ήθελαν μονάδα(ες;) τού έκτου αμερικανικού στόλου να παίρνει(ουν) πορεία -μέσω Αιγαίου- προς τα στενά τής Μαύρης Θάλασσας, ενόσω θα βρίσκεται στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Κέρρυ. 

Παρεμπιπτόντως, αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο είναι στον Πειραιά , ενώ έγινε γνωστόν ότι η «υπουργός Εξωτερικών» τής ΕΕ λαίδη Άστον ίσως συναντηθεί στην Ισπανία με τον ρώσο υπουργό Λάβροβ.

Το ενδεχόμενο κατάπλου αμερικανικών πολεμικών ακολούθησε ρωσικό τελεσίγραφο «να φύγουν οι ουκρανικές δυνάμεις απ’ ολόκληρη την Κριμαία, αλλοιώς θα υπάρξει ανοικτή ρωσική επέμβαση». Η Μόσχα διέψευσε αλλά για πολλές ώρες η διεθνής κοινή γνώμη «ζυμωνόταν» με το πολεμικό κλίμα.

Η Κίνα τάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη εναντίον κάθε εξωτερικής παρέμβασης στα εσωτερικά μιας χώρας αλλά, στην περίπτωση της Ουκρανίας, αποδέχεται πως υπάρχει σοβαρός λόγος για όσα γίνονται.

Μετά από τη διάψευση του υποτιθέμενου ρωσικού τελεσιγράφου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επανεκκινείται το σχέδιο κατασκευής μεγάλης γέφυρας στα στενά του Κερτς, στη Μαύρη Θάλασσα. Η γέφυρα θα ενώνει το ρωσικό Κράσνοντάρ με τη «ρωσο»-ουκρανική χερσόνησο τής Κριμαίας, βάσει συμφωνίας Πούτιν-Γιανουκόβιτς από το 2010. 

Μόλις λίγο νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε παροτρύνει τη Ρωσία -εν ολίγοις- να προστατεύσει τα συμφέροντά της με τη διπλωματία αν μπορεί. Όχι με τα όπλα – κάτι που, όπως είπε, αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και θα αποβεί κοστοβόρο για τη Μόσχα εν καιρώ. Η δήλωση έγινε πριν από συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό τού Ισραήλ Νετανυάου.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν το Παλαιστινιακό και τα θέματα Ιράν-Συρίας. Στο πρώτο θέμα εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ τους. Ως προς τα δύο επόμενα, το Ισραήλ απορρίπτει όσα έχουν συμφωνηθεί διεθνώς και διασφαλίζουν έστω μια εύθραυστη ειρήνη.

Οι ισορροπίες που έχουν επιτευχθεί οφείλονται κατά πολύ στον «πρώτο ρόλο» που διεκδίκησε και πήρε η Μόσχα κατά το προηγούμενο διάστημα. Τώρα αξιοποιεί τα διπλωματικά ωφέλη απ’ αυτόν και τον υπερασπίζεται τώρα που αναμετράται με τη διεθνή κοινότητα για την Ουκρανία.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μετριοπαθή λόγο για τη μεσανατολική πολιτική τής Ρωσίας και παραμένει αξιοσημείωτα λακωνικό περί Ουκρανικού. Σίγουρη ήταν η παρασκηνιακή παρέμβασή του προς την πλευρά των πραξικοπηματιών τού Κιέβου, για την προστασία τού ισραηλίτικου στοιχείου στη χώρα που ήταν (και μένει) στοχοποιημένο από τους ναζί και νυν κυβερνητικούς.

Φροντίδα για την προστασία τουρκογενών και τατάρων τής Ουκρανίας και ειδικά στην περιοχή τής Κριμαίας έχει αναλάβει η Τουρκία. Οι τάταροι πρωταγωνιστούν εναντίον τού φιλορωσικού καθεστώτος και συχνά συνδράμουν τους ναζί, παρ’ ότι βρίσκονται στο σκόπευτρό τους και αυτοί. Εκπρόσωποί τους έγιναν δεκτοί στην Άγκυρα από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μετά από επαφές με διπλωματικούς και άλλους εκπροσώπους τού Τελ Αβίβ και τής Άγκυρας, η κυβέρνηση του Κιέβου έβαλε φρένο στη νομοθέτηση τής απαγόρευσης τής γλώσσας και της θρησκευτικής ελευθερίας που προωθούσαν οι ναζί υπουργοί και βουλευτές. (Στη φωτό, «φιλευρωπαίοι» σε κηδεία διαδηλωτή κατά τού Γιανουκόβιτς).
Αυτό που μένει να απαντηθεί τις επόμενες μέρες, «αν δεν σημειωθεί ένοπλη σύρραξη μιας κάποιας μορφής», είναι υπό ποίο καθεστώς περιορισμών και διαβουλεύσεων θα επιχειρηθεί η αποκλιμάκωση. Η Ουάσινγκτον συνιστά στη Ρωσία διάλογο με την κυβέρνηση τού Κιέβου.

Η Μόσχα αντιπροτείνει διάλογο πραξικοπηματιών-Γιανουκόβιτς και γνωστοποίησε ότι η κινητοποίηση δυνάμεών της στην Ουκρανία ακολούθησε αίτημα του ανατραπέντος προέδρου. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει – να συμφωνήσουν ρώσοι και αμερικανοί για νέους «εκπροσώπους» τους στον ενδοου-κρανικό διάλογο.

Η Γερμανία προτείνει την αποστολή κοινής ομάδας εμπειρογνωμώνων στο Κίεβο και την Κριμαία για να διαπιστωθεί τι συνέβη εκεί, μιας και ουδείς γνωρίζει….

Διαβάστε ακόμη:

«Το NATO έχει δεμένα χέρια για το θέμα Ουκρανία»! Πολιτική λύση αναζητούν και οι στρατιωτικοί


Η Ουκρανία οι νέες γεωπολιτικές προτεραιότητες ΗΠΑ και ο ρόλος της Γερμανίας