Ουκρανία: Ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο

Η Ουκρανία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στον συντομότερο δυνατό χρόνο που θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. ”Θα εντασσόμασταν και αύριο, αν ήταν δυνατό”, είπε, μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. “Πριν από εννέα μήνες η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ αποτελούσε προτεραιότητα.

Σήμερα όμως έχουμε απέναντί μας τα ρωσικά άρματα, τα ρωσικά πυροβόλα, τους Ρώσους στρατιώτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν η Ρωσία να κλείσει τα σύνορά της στους αυτονομιστές, να αποσύρει της δυνάμεις της από την Αν. Ουκρανία, να αποσύρει τους πράκτορες της, να σταματήσει να ενισχύει με όπλα τους αυτονομιστές.

Ζητάμε από τη ρωσική ηγεσία να αρχίσει πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες μαζί μας. Όσο πιο γρήγορα η Ρωσία τιμήσει την συμφωνία ανακωχής του Μινσκ, τόσο το ταχύτερο θα επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, εν καιρώ, σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός για την ένταξη στο ΝΑΤΟ”, τόνισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, υπογράμμισε την σημασία τήρησης της συμφωνίας του Μινσκ και της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Φάνηκε όμως πολύ πιο επιφυλακτικός, όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην συμμαχία.
Η πιθανή ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί, κυριολεκτικά, κόκκινο πανί, για τη Ρωσία, η οποία, απολύτως λογικά, δεν μπορεί να επιτρέψει την παραβίαση της στενής ζώνης επιρροής και ασφαλείας της από το ΝΑΤΟ. Όπως σωστά το έθεσε Ρώσος διπλωμάτης : “τι θα έλεγαν οι ΗΠΑ αν εμείς συμμαχούσαμε με το Μεξικό;”

Αυτή την στιγμή, πάντως, η Δύση, ενισχύει την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει υποδομές, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η Ουκρανία, με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Φαίνεται πάντως και από την αντίδραση του Στόλτενμπεργκ ότι, για την ώρα τουλάχιστον, οι ΗΠΑ δεν συμμερίζονται τον ουκρανικό ενθουσιασμό, σταθμίζοντας σοβαρότερα την κατάσταση.

Πιθανόν οι ΗΠΑ να έμαθαν αρκετά από το ατόπημα του 2008 στη Γεωργία, όταν σε δύο ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν έξω από τη γεωργιανή πρωτεύουσα.