Οι ρωσικές δυνάμεις με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζουν την αναχώρησή τους από τη μεθόριο με την Ουκρανία προκειμένου να επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών τους ασκήσεων στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι διοικητές στις περιοχές όπου διεξήχθησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις καθορίζουν τα δρομολόγια και το σχέδιο μετακίνησής τους προς τους σταθμούς επιβίβασης» (στα τρένα), διευκρίνισε το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις που μετείχαν στα γυμνάσια στις περιφέρειες Ροστόφ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ έλαβαν διαταγή να αποχωρήσουν. «Οι άνδρες ανέλαβαν να λύσουν τις σκηνές, να φορτώσουν τον εξοπλισμό και να θέσουν οχήματα και τεθωρακισμένα σε σειρές», έτοιμα προς αναχώρηση.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι επί του παρόντος δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποχώρηση των δεκάδων χιλιάδων ανδρών που είχαν αναπτυχθεί από το Μάρτιο στις περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές εξεγέρθηκαν ζητώντας την ανεξαρτησία των περιοχών τους, προκαλώντας φόβους στο Κίεβο και του δυτικούς συμμάχους του για εισβολή στην ανατολική Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται τηλεφωνικός διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στο θέμα ότι οι οδοί επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται στην τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Κνούτ Μπάρτελς με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Ρωσίας Βάλερι Γκερασίμοφ έκαναν νύξη στην ανάγκη οι πλευρές να ενημερώνουν τακτικά η μια την άλλη έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι παρεξηγήσεις.
Στη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από το ΝΑΤΟ χτες σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία, σημειώθηκε ότι ο Μπάρτελς και ο Γκερασίμοφ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες που πραγματοποιούν από το 2013. Σημειώθηκε δε ότι στην συνομιλία οι δυο άντρες συζήτησαν τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ και την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και στις περιοχές κοντά στα νατοϊκά σύνορα.
Ανήσυχη η Ρωσία για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ
Πάντως από πλευράς της, η Ρωσία δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη» από την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα σύνορά της, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας Βαλέρι Γκερασίμοφ.
Μετά την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ έστειλε τον Απρίλιο 600 στρατιώτες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής (διαβάστε εδω σχετικό άρθρο), ενώ ανέπτυξε πλοία στη Βαλτική και την ανατολική Μεσόγειο.Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, έχει δηλώσει επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μια μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στις χώρες μέλη της ανατολικής Ευρώπης.
Ένταση στην Αν. Ουκρανία
Πέραν αυτών οι κυβερνητικές δυνάμεις στα ανατολικά της Ουκρανίας όπου παραμένει τεταμένη η κατάσταση διοργάνωσαν επιχειρήσεις σε πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ- εξ ου και η προαναφερθείσα δήλωση Πουτιν να τερματιστούν οι «τιμωρητικές επιχειρήσεις και η χρήση βίας» από την ουκρανική κυβέρνηση στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Ο ουκρανικός στρατός ο οποίος γκρέμισε τα οδοφράγματα που είχαν χτίσει οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην είσοδο της Κραματόρσκ και πολιόρκησε την πόλη αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο Σλαβιάνσκ μετά από σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν.
Έκρηξη σημειώθηκε στον αγωγό φυσικού αερίου που στόχευσε όλμος στο Σλαβιάνσκ με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Ενώ στο Ντόνετσκ η διοίκηση πέρασε τελείως στα χέρια των φιλόρωσων.Οι Ρώσοι στο Ντόνετσκ ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.Ενώ μεταδίδεται ταυτόχρονα ότι και οι κάτοικοι ουκρανικής καταγωγής οι οποίοι παρακολουθούν τα γεγονότα με ανησυχία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Ντόνετσκ.
Κίνδυνος μαζικής εξόδου των πληθυσμών
Ήδη τον κίνδυνο μαζικής εξόδου των πληθυσμών που ζουν στην ανατολική Ουκρανία βλέπει και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ. Ιβάν Σιμόνοβιτς.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η περιοχή και ειδικότερα η εύφλεκτη ζώνη του Ντονέτσκ βρίσκεται «στα πρόθυρα κατάρρευσης». Κατά την επίσκεψη του ο Σιμόνοβιτς κατέγραψε ελλείψεις σε φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά. «Υπάρχουν ήδη ελλείψεις, όπως στην ινσουλίνη. Το σύνολο του συστήματος βρίσκεται, κατά τη γνώμη μου, στα πρόθυρα κατάρρευσης» δήλωσε.
«Ήταν τρομακτικό στις συζητήσεις μου με την κοινωνία των πολιτών να βλέπω πόσοι κάτοικοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την περιοχή. Και αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, ενδέχεται να υπάρξει ένα σημαντικό κύμα εκτοπισμένων», εκτίμησε ο κ. Σιμόνοβιτς.
Τι περιμένουν από τις εκλογές
Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ξεκαθάρισε πως «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ένα θαύμα από τις εκλογές αυτές».
«Οι εκλογές αποτελούν την έναρξη μιας νέας φάσης. Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα ολοένα και περισσότερο διχασμένη η οποία ίσως να οδηγείται σε ένα δραματικό σενάριο. Όμως πρόκειται για μια χώρα που μπορεί να σωθεί», υπογράμμισε ο ίδιος. Πάντως η αισιόδοξη εκτίμηση του ήταν ότι «η Ουκρανία δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο χωρίς επιστροφή».Ο Σιμόνοβιτς, εκτίμησε – ίσως λίγο αισιοδοξα …- ότι «θα μπορούσε να γίνει μια σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρωσία: Επανεξέταση των σχέσεων με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ζητά ο Λαβρόφ