Όπως δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν αναμένει «ένα σοβαρό νομικό διάλογο» σχετικά με την απόφαση.
Ο Ορμπάν, ο οποίος είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους της υποδοχής μεταναστών στην ΕΕ, επισήμανε ότι με τις ευρωεκλογές να αναμένονται τον επόμενο χρόνο είναι μετρημένες οι ημέρες του παρόντος Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ίδιος άσκησε κριτική εις βάρος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ έπειτα από την έκκληση που έκανε χθες Πέμπτη προς τα κράτη της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ο Frontex — ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ– έχει αρκετές εξουσίες ώστε να αποτρέπει την παράνομη μετανάστευση, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν.
«Επομένως το σχέδιο είναι ότι αν η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποχρεωθεί να δεχτεί μετανάστες, τότε θα της αφαιρεθεί το δικαίωμα προστασίας των συνόρων της. Θέλουν να στείλουν μισθοφόρους εδώ από τις Βρυξέλλες και να μας στερήσουν αυτό…από τους Ούγγρους γιους μας…που προστατεύουν τα σύνορά μας. Και δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες, θα επιτρέψουν την είσοδο στους μετανάστες».
Η Βουδαπέστη αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, εκτιμώντας πως δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά (και 48 αποχές), φθάνοντας το όριο των δύο τρίτων των ψήφων που κατατέθηκαν, αλλά όχι εκείνο των δύο τρίτων των παρόντων.
Σε μια ψηφοφορία χωρίς προηγούμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε την Τετάρτη το άρθρο 7, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας. Κατηγορεί τη Βουδαπέστη ότι περιφρονεί τις ελευθερίες και τις αξίες της ΕΕ για τον Τύπο, τα πανεπιστήμια, για τις μειονότητες και τους μετανάστες, και στον τομέα της διαφθοράς και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, κατηγορίες τις οποίες αμφισβητεί ο Ορμπάν.
Πέρα από τη συμβολική αξία αυτού του ψηφίσματος, η υιοθέτηση αποτελεσματικών κυρώσεων παραμένει πολύ υποθετική. Η Πολωνία, που αποτελεί επίσης αντικείμενο μιας διαδικασίας υπό το άρθρο 7 (με πρόταση της Επιτροπής), ανακοίνωσε ότι θα προβάλει το βέτο της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ