Σε 3.800 αυξάνει η Ουγγαρία τον αριθμό των στρατιωτών που έχει κινητοποιήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη της στα σύνορά της με την Σερβία, την ώρα που χθες καταγράφηκε και νέο ρεκόρ αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα από την σερβο-ουγγρική μεθόριο.
«Τρεις χιλιάδες οχτακόσιοι στρατιώτες βρίσκονται στον νότιο τομέα των συνόρων με προτεραιότητα την κατασκευή του φράχτη», δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο νέος υπουργός Άμυνας Ίστβαν Σιμίτσκο.
Παρά τα πρώτα συρματοπλέγματα που έχουν στηθεί, συνολικά 3.601 πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα χθες στην Ουγγαρία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νέο ρεκόρ, έπειτα από αυτό της Τετάρτης, όταν 3.321 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα.
Το κύμα μετανάστευσης συνεχίζεται και στα σύνορα της Αυστρίας, από όπου διέρχεται σχεδόν το σύνολο των μεταναστών που κατευθύνονται στη Γερμανία: 8.000 άνθρωποι διήλθαν χθες από το συνοριακό φυλάκιο του Νίκελσντορφ, στην αυστριακή μεθόριο με την Ουγγαρία, και άλλοι 3.600 από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα, ανακοίνωσε η αυστριακή αστυνομία.
Οι αυστριακές αρχές έκλεισαν εξάλλου σήμερα το πρωί για λόγους ασφαλείας τον αυτοκινητόδρομο Α4 που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία, καθώς δεκάδες πρόσφυγες κατευθύνονταν πεζή προς την Βιένη, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην ανατολική επαρχία Μπούργκενλαντ, σημειώνοντας ότι και σήμερα αναμένεται ο ίδιος αριθμός αφίξεων με τον χθεσινό.
Χθες και η αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων ανέστειλε επ’αόριστον τις συνδέσεις με την Ουγγαρία λόγω της συρροής στο δίκτυό της μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία, ενώ σήμερα διευκρίνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών της θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Την ίδια ώρα ένα βίντεο που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο YouTube αποτυπώνει τις απάνθρωπες συνθήκες διανομής των τροφίμων στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Ουγγαρίας, στο Ρόζκε, στα σύνορα με την Σερβία.
Το βίντεο αυτό, το οποίο γυρίστηκε κρυφά την Τετάρτη από μια Αυστριακή εθελόντρια μέσα στον καταυλισμό του Ρόζκε, δείχνει περίπου 150 πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί σε έναν περιφραγμένο χώρο μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα και σπρώχνονται για να πιάσουν τα σακουλάκια με τα σάντουϊτς που τους πετούν Ούγγροι αστυνομικοί με κράνη και μάσκες υγιεινής.
Σε αυτούς που βρίσκονται μπροστά τα σάντουϊτς διανέμονται κανονικά χέρι με χέρι, ενώ για τους πίσω τα πετούν στον αέρα.
Μεταξύ του πλήθους βρίσκονται και γυναίκες και παιδιά, ενώ ορισμένοι σκαρφαλώνουν στα σύρματα της περίφραξης για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν την προσοχή αυτών που διανέμουν τα σάντουϊτς.
«Είναι σαν να δίνουν τροφή σε ζώα που τα έχουν κλεισμένα σε έναν περιφραγμένο χώρο, σαν ένα Γκουαντάναμο στην Ευρώπη», δήλωσε ο εθελοντής Κλάους Κούφνερ για το βίντεο αυτό το οποίο γύρισε η επίσης εθελόντρια Μιχαέλα Σπρίτζεντορφερ.
Οι δύο εθελοντές είχαν μαζί με άλλους πάει στο κέντρο υποδοχής για να μεταφέρουν τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα για τους πρόσφυγες.
«Ήταν απάνθρωπο και λέει επίσης κάτι για τους ανθρώπους αυτούς (τους πρόσφυγες) το να τους βλέπεις να μην τσακώνονται για τα τρόφιμα παρότι είναι ολοφάνερο ότι πεινούν πάρα πολύ», σχολίασε η Σπρίτζεντορφερ.
Την Τρίτη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επέκρινε τις πολύ σκληρές συνθήκες στο κέντρο αυτό υποδοχής του Ρόζκε, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά την κυκλοφορία του βίντεο αυτού ξεκίνησε έρευνα.
Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε στο κανάλι στο YouTube του Αυστριακού πολιτικού Αλεξάντερ Σπριτζεντόρφερ, συζύγου της Μιχαέλα
Σε απάντησή της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις του Ρόιτερς, η ουγγρική αστυνομία σημείωσε ότι ξεκίνησε «επείγουσα έρευνα» για το θέμα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβακς σημείωσε απαντώντας και αυτός με email: «Βλέπω αστυνομικούς που κάνουν το καθήκον τους για μήνες, προσπαθώντας να φροντίσουν 23.000 μετανάστες που φτάνουν συνεχώς μέρα με τη μέρα, ενώ από την πλευρά τους δεν υπάρχει καμία συνεργασία».
«Βλέπω ότι προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη μεταξύ αυτών των ανθρώπων που δεν σχηματίζουν μια γραμμή για να πάρουν τρόφιμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στο κέντρο αυτό οι άνθρωποι περνούν στην καλύτερη περίπτωση μόνον μερικές ώρες, αλλά μπορεί να μείνουν εκεί και για έως δύο ημέρες βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η ΕΕ.