Ουγγαρία: Άκυρο το δημοψήφισμα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ

Πρώτη Δημοσίευση – 2016-10-02 20:26:50
Τελευταία Ενημέρωη – 2016-10-02 23:50:50

«Όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τις μετεγκαταστάσεις των μεταναστών ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα και με τις προτροπές του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν. Εντούτοις αυτό δεν φαίνεται να κατέστη αρκετό, καθώς το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε κάτω του – απαιτούμενου για την εγκυρότητα της διαδικασίας – 50%.

Συγκεκριμένα, το 98,3% των ψηφοφόρων απέρριψε αυτό το μέτρο. Ωστόσο, η διαδικασία κρίνεται άκυρη, καθώς μόλις το 39,9% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πήγε να ψηφίσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και είναι σχεδόν οριστικά. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα χρειαζόταν ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε αποχή ή άκυρη ψήφο.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι Ούγγροι είχαν κληθεί να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ορίζει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού Κοινοβουλίου;».

Εκ των 8,24 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, 3,23 εκατομμύρια είπαν «όχι» στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτήρισε»εντυπωσιακό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να λάβουν το υπ’όψιν τους.

«Οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν τη βούλησή τους στην Ουγγαρία» σημείωσε ο συντηρητικός ηγέτης, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να καταθέσει σχετική τροπολογία, προκειμένου να καταστεί νόμος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Να σημειωθεί πως ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Όρμπαν, του Fidesz, έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη, αφού η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), επικαλούμενα exit poll, τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν, ήτοι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση (μεταναστών)… και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής Ε.Ε. μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος, Γκέργκελι Γκουλίας.
Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα «φιάσκο» και κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.