Όταν ο Πάπας «χαράσσει» σύνορα και διαλύει χώρες. Ο ρόλος του Βατικανού

Ο Καθολικός πληθυσμός του πλανήτη πανηγυρίζει για τον νέο Πάπα και όλοι ελπιζουν ότι θα αποδειχτεί πραγματικά άξιος της θέσης του. Δεν συνέβαινε πάντα αυτό και δεν αναφερόμαστε στα κατά καιρούς σκάνδαλα που συνταράσσουν το Βατικανό ,αλλά για την εμπλοκή του στην “αλλαγή του κόσμου” και στην “χάραξη νέων συνόρων”.

Αναφερόμαστε στο τελευταίο χειροπιαστό παράδειγμα αυτού του ρόλου που πολύ συχνά παίζει το Βατικανό. Στην Γιουγκοσλαβία.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ σ΄ ένα εξαιρετικό του αφιέρωμα στην Καθημερινή είχε περιγράψει στοιχειοθετημένα την εμπλοκή του ίδιου του Πάπα στην επιχείρηση διάλυσης μιας χώρας που την έλεγαν Γιουγκοσλαβία.

Στις 17 Αυγούστου 1991 ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο 2ος δέχτηκε πέντε καθολικούς επισκόπους από την Κροατία. Η συνάντηση είχε γίνει στο Πετς της Ουγγαρίας. “Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι κοντά σας αναφορικά με τις επιδιώξεις σας”, τους είχε πει και πρόσθεσε: “Θα έρθω να σας δω στην Κροατία”. Κανείς δεν αναγνώριζε τότε κράτος Κροατία. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Κροάτης πρόεδρος Φράνιο Τούντσμαν επισκεπτόταν το Βατικανό!

Το Βατικανό πίεζε αφόρητα Γερμανία και Αυστρία να αναγνωρίσουν την Κροατία και τη Σλοβενία. Το έκανε και ο ίδιος ο Παπάς προς τον τότε Γερμανό ΥΠΕΞ Χ.Ν.Γκένσερ σε συνάντηση που είχαν τον Νοέμβριο του 1991.

Οι σχέσεις που είχε το Βατικανό με την Γερμανία ήταν πάντα εξαιρετικές . Από την εποχή των ναζί ακόμη. Το Βατικανό έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε στην φυγάδευση ναζί εγκληματιών πολέμου. Όπως σημείωνε ο Γιώργος Δελαστίκ “ακριβώς με τους ναζί και τους Κροάτες συνεργάτες τους συνδέεται και το βαθύτατο χάσμα Βατικανού-Βελιγραδίου και το δικαιολογημένο μίσος των Σέρβων κατά της Αγίας Έδρας”.

Το Βατικανό έχει κατηγορηθεί ότι μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο φυγάδευσε προς τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία πάνω από 3000 ναζί εγκληματίες πολέμου ακόμη και τον Άντοφ Άϊχμαν στην Αργεντινή. Αλλά και το ναζί δικτάτορα της Κροατίας το Άντε Πάβελιτς, υπεύθυνο για την σφαγή 600.000 Σέρβων. Πέθανε ανενόχλητος στην Ισπανία του Φράνκο όπου επίσης η Καθολική εκκλησία δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για τον ρόλο της στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Το Βατικανό ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης όταν ανακήρυξε καρδινάλιο τον Αλόϊς Στέπινατς ο οποίος είχε αποφύγει τη θανατική ποινή αλλά είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση λογω των όσων είχε διαπράξει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Μετά απ΄ όλα αυτά δεν ήταν έκπληξη η αναγνώριση της Κροατίας και της Σλοβενίας στις 13 Ιανουαρίου 1992.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κάρτα μέλους του νέου Πάπα και η αφιέρωση του Μέσι

Ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας!