Αναφερόμαστε στο τελευταίο χειροπιαστό παράδειγμα αυτού του ρόλου που πολύ συχνά παίζει το Βατικανό. Στην Γιουγκοσλαβία.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ σ΄ ένα εξαιρετικό του αφιέρωμα στην Καθημερινή είχε περιγράψει στοιχειοθετημένα την εμπλοκή του ίδιου του Πάπα στην επιχείρηση διάλυσης μιας χώρας που την έλεγαν Γιουγκοσλαβία.
Στις 17 Αυγούστου 1991 ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο 2ος δέχτηκε πέντε καθολικούς επισκόπους από την Κροατία. Η συνάντηση είχε γίνει στο Πετς της Ουγγαρίας. “Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι κοντά σας αναφορικά με τις επιδιώξεις σας”, τους είχε πει και πρόσθεσε: “Θα έρθω να σας δω στην Κροατία”. Κανείς δεν αναγνώριζε τότε κράτος Κροατία. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Κροάτης πρόεδρος Φράνιο Τούντσμαν επισκεπτόταν το Βατικανό!
Το Βατικανό πίεζε αφόρητα Γερμανία και Αυστρία να αναγνωρίσουν την Κροατία και τη Σλοβενία. Το έκανε και ο ίδιος ο Παπάς προς τον τότε Γερμανό ΥΠΕΞ Χ.Ν.Γκένσερ σε συνάντηση που είχαν τον Νοέμβριο του 1991.
Οι σχέσεις που είχε το Βατικανό με την Γερμανία ήταν πάντα εξαιρετικές . Από την εποχή των ναζί ακόμη. Το Βατικανό έχει κατηγορηθεί ότι βοήθησε στην φυγάδευση ναζί εγκληματιών πολέμου. Όπως σημείωνε ο Γιώργος Δελαστίκ “ακριβώς με τους ναζί και τους Κροάτες συνεργάτες τους συνδέεται και το βαθύτατο χάσμα Βατικανού-Βελιγραδίου και το δικαιολογημένο μίσος των Σέρβων κατά της Αγίας Έδρας”.
Το Βατικανό ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης όταν ανακήρυξε καρδινάλιο τον Αλόϊς Στέπινατς ο οποίος είχε αποφύγει τη θανατική ποινή αλλά είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση λογω των όσων είχε διαπράξει στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Μετά απ΄ όλα αυτά δεν ήταν έκπληξη η αναγνώριση της Κροατίας και της Σλοβενίας στις 13 Ιανουαρίου 1992.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κάρτα μέλους του νέου Πάπα και η αφιέρωση του Μέσι