Όταν ο Μπάιντεν «τα πήρε» με τον Ζελένσκι: «Να είσαι περισσότερο ευγνώμων για την βοήθεια που δίνουν οι ΗΠΑ»

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγιναν συχνότερες από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών είναι καλές, ένα από τα τηλεφωνήματα που είχαν πήρε διαφορετική τροπή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του ενώ μιλούσε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι, τον Ιούνιο του 2022.

Ο Μπάιντεν μόλις είχε ανακοινώσει στον Ζελένσκι ότι μόλις είχε δώσει το «πράσινο φως» για άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, όταν ο Ζελένσκι άρχισε να απαριθμεί όλη την πρόσθετη βοήθεια που χρειαζόταν το Κίεβο και δεν την έπαιρνε.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Μπάιντεν ύψωσε τον τόνο της φωνής του και υπενθύμισε στον Ουκρανό ομόλογό του τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του και ο στρατός των ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ζελένσκι ότι θα έπρεπε να είναι πιο ευγνώμων για την βοήθεια που λαμβάνει.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η σχέση του Μπάιντεν και του Ζελένσκι βελτιώθηκε μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ιουνίου, μετά την οποία ο Ζελένσκι έκανε μια δήλωση επαινώντας τις ΗΠΑ για τη γενναιόδωρη βοήθειά τους.

Με πληροφορίες από: CNBC News / Φωτογραφία αρχείου Reuters