Orlan-10: «Πέφτουν ένα-ένα» τα ρωσικά drones – «Πανηγυρίζουν» οι Ουκρανοί στρατιώτες [vid,pics]

Οι δυνάμεις στην Ουκρανία χρησιμοποίησαν το βρετανικό σύστημα Starstreak για να καταρρίψουν ένα μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος Orlan-10, όπως έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Βίντεο δείχνει στρατιώτες της 95ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας να εκτοξεύουν έναν κατευθυνόμενο πύραυλο από ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) κοντά στο Χάρκοβο και να πανηγυρίζουν καθώς χτύπησε τον στόχο του.

Ο πύραυλος – που πιστεύεται ότι είναι ένας πύραυλος Martlet που προμηθεύτηκε από τη Βρετανία – εκτοξεύτηκε από το σύστημα Starstreak και φέρεται να «έβγαλε off» ένα ρωσικό drone Orlan-10. «Ευχαριστούμε Βρετανία», ακούγονται να φωνάζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μοιράστηκε το απόσπασμα, καθώς και φωτογραφίες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το Σάββατο 9 Απριλίου, την ίδια ημέρα που ο Μπόρις Τζόνσον πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στο Κίεβο.

Φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «καταρρίπτουν τον μύθο» του σύγχρονου και περιβόητου drone Orlan-10. Η Ρωσία φαίνεται να έχει χάσει αρκετά πάνω από τον ουρανό της Ουκρανίας, καθώς «παλεύει» να ανταγωνιστεί τις επιδόσεις των τουρκικής κατασκευής drones TB2 Bayraktar που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Εκτός από το Orlan-10, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «ρίξει» στη μάχη και ένα άλλο σύγχρονο και μάλιστα πιο ισχυρό και μεγάλο drone, το Orion. Για αυτό το drone η πρώτη αναφορά κατάρριψης από τις ουκρανικές δυνάμεις έγινε το Σάββατο 10 Απριλίου, καθώς είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, να στοχευθεί και να καταρριφθεί. Ωστόσο, η Ρωσία έχασε ήδη ένα, που συνιστά μεγάλη απώλεια για τις δυνάμεις της.

«Στις 8 Απριλίου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρεις εναέριους στόχους: έναν πύραυλο cruise, ένα UAV και ένα ελικόπτερο. Επιπλέον, ένα σύγχρονο ρωσικό UAV «Orion» καταρρίφθηκε στις 7 Απριλίου», αναφέρει η ανακοίνωση της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.