Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε χθες Πέμπτη στο βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Αζερμπαϊτζάν ότι διέπραξε «ανείπωτες φρικαλεότητες», μία εβδομάδα μετά τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε δυνάμεις των δυο αντιπάλων κρατών, αναφερόμενος ιδίως σε ακρωτηριασμούς πεσόντων.
«Υπάρχουν αποδείξεις για περιπτώσεις βασανιστηρίων, ακρωτηριασμών αιχμαλώτων ή ήδη νεκρών στρατιωτικών, εξωδικαστικών δολοφονιών και κακομεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και ατιμωτικής μεταχείρισης πτωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Διευκρίνισε πως «το πτώμα αρμένισσας στρατιωτικού ακρωτηριάστηκε και τραβήχτηκε περήφανα βίντεο με ιδιαίτερη απανθρωπιά» από μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.
«Βίντεο που εικονίζουν τέτοια φρικαλέα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μοιράζονται Αζέροι σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης» και «επαινούνται» γι’ αυτά από συμπατριώτες τους, πρόσθεσε. Παρών στην αίθουσα, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, που θα απευθυνθεί στη ΓΣ το Σαββατοκύριακο, άκουγε απαθής.
Κατηγορίες κατά του Μπακού
Ιδιαίτερα φονικές εχθροπραξίες, τουλάχιστον 300 νεκροί, ξέσπασαν τη 13η Σεπτεμβρίου στα σύνορα των δύο χωρών, που επέρριψαν η μια στην άλλη την ευθύνη για τις μάχες, τις πιο εκτεταμένες από τον πόλεμο του 2020. Τα τελευταία 24ωρα η ηρεμία αποκαταστάθηκε μεν, αλλά η ένταση παραμένει πάντα υψηλή ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Ο κ. Πασινιάν κατηγόρησε επίσης τις δυνάμεις του Μπακού πως βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές, αναγκάζοντας πάνω από 7.600 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά παραβίαση «της εθνική κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας». Ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν πως το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ευκαιρία το ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί σε πόλεμο στην Ουκρανία για να αλλάξει τα δεδομένα, ειδικά στον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι δύο χώρες βρίσκονται εδώ και αρκετές δεκαετίες σε διένεξη για τον θύλακα αυτόν, όπου ιστορικά κατοικούν Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους, τα χρόνια του 1990 (πάνω από 30.000 νεκροί) και το 2020 (6.500 νεκροί). Ωστόσο, η πρόσφατη ανάφλεξη δεν είχε επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά τμήματα του εδάφους της Αρμενίας, καταγγέλλει το Γερεβάν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters