Οργή Ιράν για το ενδεχόμενο έρευνας για τα drone-καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία – Νέα «πειστήρια» στην Κριμαία;

Το Ιράν σήμερα, “καταδίκασε δυναμικά” το κάλεσμα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας προς τον ΟΗΕ σχετικά με τη διενέργεια έρευνας των καταγγελιών, για χρήση από τη Ρωσία ιρανικών UAVs σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Αυτό μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του υπουργείου των Εξωτερικών του Ιράν.

Ο Νάσερ Καναανί δήλωσε ότι το χθεσινό κάλεσμα από τις χώρες της λεγόμενης ομάδας Ε-3 ήταν “λανθασμένο και αβάσιμο” και για το λόγο αυτό “είναι καταδικαστέο και απορρίπτεται δυναμικά”.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογο αίτημα με εκείνο της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας έθεσαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση και της Ρωσίας, ο πρεσβευτής της οποίας, Βασίλι Νεμπένζια, έκανε λόγο για «εξοργιστική κατάσταση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, απορρίπτοντας εκ νέου τις κατηγορίες των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και κρατών της Δύσης και προειδοποιώντας εναντίον οποιασδήποτε έρευνας του ΟΗΕ για το ζήτημα των drone-καμικάζι με προέλευση το Ιράν.

Εάν δοθεί πράγματι η εντολή να διενεργηθεί τέτοια έρευνα, η Μόσχα θα είναι υποχρεωμένη να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τον ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Νεμπένζια, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση που είχε κάνει ο αναπληρωτής του, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πριν από μερικές ημέρες.

Την ίδια ώρα νέα στοιχεία φαίνεται πως έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την εμπλοκή μαχητών του Ιράν στον πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως υποστηρίζουν ουκρανικές πηγές, 10 Ιρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε περιοχές γύρω από την Κριμαία.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει επίσημα πως Ιρανοί πήγαν στην Κριμαία για να εκπαιδεύσουν του Ρώσους στην χρήση των drone-καμικάζι, ακριβώς αυτών δηλαδή για τα οποία Ιράν και Ρωσία δεν θέλουν να γίνει έρευνα από τον ΟΗΕ.