Οργισμένη ήταν αντίδραση της Κίνας στην απόφαση της Αμερικανικής Κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στον στρατό της για την αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35 και πυραύλων S-400, καλώντας μέσω του Κινεζικού ΥΠΕΞ τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις ή να είναι έτοιμες να υποστούν τις συνέπειες.
Οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον κινεζικής υπηρεσίας η οποία αγόρασε ρωσικά όπλα απειλούν «την παγκόσμια σταθερότητα», προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «παίζει με τη φωτιά».
Χθες Πέμπτη οι ΗΠΑ προσέθεσαν 33 πρόσωπα και οντότητες από τη Ρωσία στον κατάλογο που έχουν συγκροτήσει με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε έχει επιχειρηματικές σχέσεις μαζί τους κινδυνεύει να του επιβληθούν κυρώσεις.
Μεταξύ αυτών ήταν και η China’s Equipment Development Department, η κινεζική στρατιωτική διεύθυνση εξοπλισμών, και ο διευθυντής της. Οι κυρώσεις σχετίζονται με την αγορά από την Κίνα δέκα μαχητικών αεροσκαφών SU-35 το 2017 και πυραύλων εδάφους αέρος S-400 και σχετικού εξοπλισμού το 2018, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Θα ήταν καλό (η Ουάσινγκτον) να θυμηθεί την έννοια της παγκόσμιας σταθερότητας, την οποία απερίσκεπτα τάραξαν με την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας. Είναι ανόητο να παίζουν με τη φωτιά, διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο», τόνισε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε εξάλλου ότι κάθε νέος γύρος κυρώσεων εναντίον της Μόσχας αποδεικνύει ότι οι προηγούμενοι δεν είχαν αποτέλεσμα.
Από την πλευρά της η Κίνα εξέφρασε την «αγανάκτησή της» για τις κυρώσεις, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ να καλεί τις ΗΠΑ να τις αποσύρουν και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ουάσινγκτον «θα πληρώσει το τίμημα».
«Οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς παραβιάζουν κατάφορα τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων», τόνισε ο Γκενγκ. «Οι ενέργειες της αμερικανικής πλευράς υπονομεύουν σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Γκενγκ υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, περιλαμβανομένου του τομέα της άμυνας, δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν απευθύνεται εναντίον τρίτων χωρών.
Με πληροφορίες Reuters, Mirror.co.uk, RT.com | φωτογραφία Reuters