Operation Barkhane: Παραλίγο τραγωδία – Εσθονοί πυροβόλησαν Βρετανούς στρατιώτες

Ένα απρόσμενο και, παραλίγο μοιραίο, περιστατικό έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Μάλι, όταν Εσθονοί στρατιώτες, που υποστηρίζουν την γαλλική στρατιωτική επιχείρηση «Operation Barkhane» στην χώρα, άνοιξαν πυρ εναντίον Βρετανών στρατιωτών, διότι εκτίμησαν ότι επρόκειτο για εχθρικές δυνάμεις, με τους Εσθονούς να αμύνονται για την ενέργειά τους, «ρίχνοντας την ευθύνη» στους Βρετανούς.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εσθονική εφημερίδα Postimees και η βρετανική Independent, οι στρατιώτες που υπηρετούσαν στη στρατιωτική βάση Γκάο στο Μάλι άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον Βρετανών στρατιωτών, καθώς οι τελευταίοι δεν τηρούσαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας όταν πλησίασαν τη βάση, ωστόσο δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα εσθονικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ένα μίνι λεωφορείο με Βρετανούς στρατιώτες πλησίασε τη στρατιωτική βάση, δίχως να ενημερώσουν εκ των προτέρων, όπως ορίζεται από τους κανόνες, το προσωπικό της συμμαχικής βάσης, με αποτέλεσμα οι Εσθονοί στρατιώτες που φρουρούσαν τη βάση να εξαπολύσουν πυρά εναντίον του οχήματος.

Ο ρόλος της Εσθονίας στην επιχείρηση «Barkhane»

Ο εκπρόσωπος των εσθονικών στρατιωτικών δυνάμεων, Taavi Karotamm, επιβεβαίωσε το γεγονός στην εσθονική εφημερίδα Postimees και τόνισε ότι οι Εσθονοί στρατιώτες τήρησαν αυστηρά όλους τους κανόνες και τις διαδικασίες ασφαλείας, ενώ ακόμα πρόσθεσε ότι από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκε κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εσθονία έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι, συμμετέχοντας στην «Operation Barkhane», μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Γαλλίας στο Σαχέλ από το 2018, με στόχο την εξουδετέρωση τζιχανιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι εσθονικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναλάβει επικουρικά καθήκοντα, όπως περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Γκάο, ενώ ακόμα υπηρετούν ως ασφάλεια στρατοπέδου, μαζί με 1.500 στρατιώτες από διάφορε χώρες.

Πηγή: Sputnik / Independent