Ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες η τετραμερής σύνοδος για τη Συρία που διεξήχθη από τους Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν στην Κωνσταντινούπολη.
Στην άποψη ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού συμφώνησαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά την πραγματοποίηση της τετραμερούς συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι τέσσερις ηγέτες — Πούτιν, Ερντογάν, Μέρκελ και Μακρόν — ζήτησαν παράλληλα τη σύγκληση μιας συνταγματικής επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στη Συρία για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων.
Ο Ρώσος πρόεδρος, συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι στη διάρκεια της συνόδου έγινε σημαντική δουλειά. Όπως είπε, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν με την άποψη ότι η επίλυση του ζητήματος μπορεί να έλθει μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό.
«Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφωνούν στα βασικά ζητήματα: Μια μακροπρόθεση σταθερότητα στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», ανέφερε συγκεκριμένα.
Μάλιστα, σημείωσε ότι οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, κάτι που μαρτυρά τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία.
Παράλληλα, όπως είπε ο Πούτιν, στη διάρκεια της συνόδου, ο ίδιος και ο Ερντογάν ενημέρωσαν τη Γαλλία και τη Γερμανία για την πορεία της εφαρμογής της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για την Ιντλίμπ. «Θεωρούμε ότι η δημιουργία της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, όπως επίσης και η ίδια η ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, είναι ένα προσωρινό μέτρο», ανέφερε ο ίδιος.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη σύνοδο στη Συρία που διεξάγεται με αυτή τη σύνθεση.
Οι ηγέτες συναντήθηκαν στη Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα μπορέσει να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, ενώ στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε και η αποκατάσταση της χώρας μετά από τον πολυετή πόλεμο, αλλά και η προώθηση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία της Συρίας Ιντλίμπ.
Όσον αφορά, συγκεκριμένα, στην Ιντλίμπ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, πριν τη σύνοδομ εξέφρασε την ελπίδα του Βερολίνου ότι μία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας θα φέρει μία διαρκή ειρήνη στην περιοχή. «Ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αποφευχθεί μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση και μία ανθρωπιστική καταστροφή. Τώρα το ερώτημα είναι πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε μία διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ», δήλωσε ο ίδιος.
Εν όψει της διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ερντογάν, αλλά και με τη Μέρκελ. Παράλληλα, είχε μια σύντομη συζήτηση και με τον Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου και καθώς είχε προηγηθεί τηλεφωνικής τους επικοινωνία.
Συνομιλίες είχαν και ο Ρώσος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο της συνόδου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν, ειδικότερα, για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη ζώνη αποκλιμάκωσης της πολεμικής έντασης στο Ιντλίμπ, αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου συντονισμού της δράσης της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Συρία.