Ολλανδία: Γιατί θα ερευνήσει αεροπορική επιδρομή που έκαναν F-16 το 2016 στο Ιράκ ;

Η Ολλανδία θα ερευνήσει αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε το 2016 εναντίον αρχηγείου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στην οποία ενδέχεται να σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

Ένα ολλανδικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, που συμμετείχε σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις υπό τις ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου 2016, έριξε μία βόμβα η οποία κατέστρεψε κτίριο στη Μοσούλη, το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι χρησιμοποιούνταν από τη τζιχαντιστική οργάνωση ως αρχηγείο.

Όμως το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι από την επιδρομή σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, αφού το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS και η εφημερίδα NRC μετέδωσαν ότι οι έρευνές τους έδειξαν πως στο κτίριο ζούσαν δύο οικογένειες που δεν είχαν καμία σχέση με το ΙΚ.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι θα δημοσιεύσει κατάλογο με λεπτομέρειες για τις περίπου 2.100 επιδρομές που πραγματοποίησαν στο Ιράκ και τη Συρία ολλανδικά F-16 στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού εναντίον του ΙΚ από το 2014 ως το 2018. Στον κατάλογο θα αναφέρεται η ημερομηνία, η ώρα, οι καιρικές συνθήκες, το είδος της επιχείρησης και τυχόν παράπλευρες απώλειες. Το 2020 η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι θα αποζημιώσει τους συγγενείς τεσσάρων αμάχων που σκοτώθηκαν όταν ολλανδικό F-16 βομβάρδισε το σπίτι τους στη Μοσούλη το 2015.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου