Η Ολλανδία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του NATO στη Λιθουανία από 270 σε 350, δήλωσε σήμερα η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν. Τα ολλανδικά στρατεύματα στη Λιθουανία είνα μέρος μια διεθνούς ομάδας μάχης του NATO, που αναπτύχθηκε το 2017 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Είμαστε δεσμευμένοι στην Enhanced Forward Presence και θα αυξήσουμε το μέγεθος της στρατιωτικής συνεισφοράς μας από 270 σε 350 μέλη στρατιωτικού προσωπικού», δήλωσε η Ολόνγκρεν σε ομιλία της σε στρατιώτες στη στρατιωτική βάση Rukia στη Λιθουανία.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Λιθουανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταθμεύσουν μόνιμα στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια. Από το 2019 οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στη Λιθουανία.
«Βέβαια θα μιλήσουμε με τις ΗΠΑ προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι εναλλασσόμενες δυνάμεις των ΗΠΑ θα βρίσκονται μόνιμα στη Λιθουανία», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτός θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αποτροπή που μπορεί να παράσχει το NATO όχι μόνο στη Λιθουανία, αλλά και σε όλη την περιοχή», είπε ο Λιθουανός πρόεδρος.
Eurofighters και F-35 στην Βουλγαρία
Στο μεταξύ, το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω εντάσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τα πρώτα ισπανικά Eurofighter αναμένεται να προσγειωθούν στη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας για καθήκοντα προστασίας του εναέριου χώρου απο κοινού με τη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο.
«Η αποστολή εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του NATO», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο. Η Ολλανδία αναμένεται να αναπτύξει δύο αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία τον Απρίλιο και τον Μάιο για δραστηριότητες αστυνόμευσης του εναέριου χώρου.
Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ομάδα μάχης έως 1.000 στρατιωτών υπό βουλγαρική διοίκηση και σε στενή συνεργασία με το NATO, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης στρατιώτες από άλλες συμμαχικές χώρες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ