Η Ολλανδία συμφώνησε να ενταχθεί η Βουλγαρία στη ζώνη Σένγκεν, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη αντίθεση της χώρας στην ένταξη αυτή, μεταδίδει το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Η Χάγη διαφωνούσε έως πρότινος να χορηγηθεί πρόσβαση στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, επικαλούμενη ανησυχίες για θέματα διαφθοράς και μετανάστευσης. Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βουλγαρία εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν ενισχύοντας τα σύνορά της και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.
Η ολλανδική κυβέρνηση «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν» και ότι μπορεί επομένως «να δεχθεί μια απόφαση για την πλήρη ενσωμάτωση της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Ερικ βαν ντε Μπουργκ.
Η Αυστρία αντιτίθεται ακόμη στην υποψηφιότητα της Σόφιας να ενταχθεί στη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης στον κόσμο, αν και δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πρόθυμη να υποχωρήσει επιτρέποντας αεροπορικά ταξίδια με αντάλλαγμα την αυστηρότερη ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν, την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Σόφια θα εμμείνει στη θέση της που δείχνει κατανόηση για την κατάσταση της εσωτερικής πολιτικής (άλλων χωρών), αλλά και σταθερότητα που αποκτήθηκε με σκληρή δουλειά, προσπάθειες και αποτελέσματα.
Η υπουργός μετείχε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικής πολιτικής και έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι αίρει την αντίρρησή της για την υποψηφιότητα ένταξης της Σόφιας στον χώρο Σένγκεν.
Το θέμα είναι η Βουλγαρία να συνεχίσει να διεκδικεί τη θέση της ότι αξίζει και έχει κερδίσει την ένταξη της στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε η Γκαμπριέλ.
Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει επιλογή σταδιακής εισόδου για τη Βουλγαρία, η Γκαμπριέλ δήλωσε ότι ακόμη κι αν υπήρχε μια τέτοια επιλογή, θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα χερσαία σύνορα. Είναι ένα πακέτο Σένγκεν που περιλαμβάνει τα εναέρια, τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, θα μειώσει τις καθυστερήσεις στα σύνορα και θα αποφέρει πραγματικά οφέλη στους πολίτες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters