Όλαφ Σολτς: Ετοιμάζει συνάντηση με τον Πούτιν τον Ιανουάριο – Η ατζέντα της συζήτησης

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιανουάριο για να συζητήσουν τη στρατιωτική συγκέντρωση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και τον αγωγό Nord Stream 2, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι θέλει μια «νέα αρχή» με τον Πούτιν και θέλει να καταστήσει τη Ρωσία «ύψιστη προτεραιότητα», και έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των «Πρασίνων», ενός κόμματος στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, που είναι πιο επικριτικό προς το Κρεμλίνο.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί σύμβουλοι των ηγετών των χωρών που θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Νορμανδίας, Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία και Ρωσία, θα πραγματοποιήσουν χωριστές συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Steffen Gebeshtrait. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών δεν έχουν συναντηθεί μαζί από το 2019 , ενώ τον Νοέμβριο, η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι καθυστέρησε τις συναντήσεις.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά από τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ζελένσκι. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους «θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Όσον αφορά τον Nord Stream 2, αγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει ολοκληρωθεί και αναμένει πιστοποίηση από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, η οποία μπορεί να έρθει το 2022. Εάν ξεκινήσει τελικά η λειτουργία του, ο Nord Stream 2 θα μπορεί να μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, στερώντας από την Ουκρανία έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια από ετήσια έσοδα διαμετακόμισης και αποτελώντας αποτρεπτικό παράγοντα περισσότερης ρωσικής επιθετικότητας.

Πηγή: Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters