Οικολόγοι για τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο

<<Τίποτα δεν θα απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας>>. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε σε τρεις  μεγάλες , παγκόσμιας εμβέλειας, περιβαλλοντικές οργανώσεις-  Greenpeace, Oceanica και WWF – ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που εδρεύει στη Χάγη.

Το νέο αυτό στοιχείο, που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καθησυχαστικά σε μεγάλο βαθμό, περιέχεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων του συριακού οπλοστασίου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αυτή αναφέρει:
 
<<Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, με τον Γενικό Διευθυντή της Greenpeace Ελλάδας, Νίκο Χαραλαμπίδη, ο οποίος του επιβεβαίωσε ότι οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, Greenpeace, Oceanica και WWF, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν θα απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας. Επιπλέον, τις ενημέρωσε ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω γατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά.
>>Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το προϊόν της υδρόλυσης και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία.
>>Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και στο Μοντρέ-για πολλοστή φορά – με την Ιταλίδα ομόλογό του, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής προς τον διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
>>Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε να ενεργήσει στο όνομα του   Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων>>.

 Αυτό που πρέπει να επισημανθεί ΄είναι ότι πρέπει να υπάρξουν μηχανισμού ελέγχου των όσων ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) τόσο στο επίπεδο της εξαγγελίας (επιστημονική τεκμηρίωση ) όσο και στην εφαρμογή τους.