Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σέβονται το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα, εκτιμώντας παράλληλα ότι η αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε χθες Δευτέρα εναντίον εργοστασίου παραγωγής μπισκότων ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα πολέμου».
Ο Σαλαμέ κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, πολλές χώρες ότι επιδεινώνουν την κρίση στη Λιβύη στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση εναντίον εργοστασίου που παρασκευάζει μπισκότα στην περιοχή Ουάντι Ράμπι χθες προκάλεσε τον θάνατο 10 ανθρώπων και «ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου». Νωρίτερα χθες το υπουργείο Υγείας της Λιβύης είχε ανακοινώσει ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.
Κατά την ομιλία του ο απεσταλμένος του ΟΗΕ επιτέθηκε σφοδρά εναντίον «πλευρών από το εξωτερικό» που διεξάγουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυξάνοντας σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο Σαλαμέ πρόσθεσε εξάλλου ότι ο αυξανόμενος αριθμός μισθοφόρων επιδεινώνει την κατάσταση στη Λιβύη, οξύνοντας τις συγκρούσεις.
«Οι κίνδυνοι και οι άμεσες επιπτώσεις από τις ξένες παρεμβάσεις είναι ολοένα και πιο εμφανείς», κατήγγειλε ο Σαλαμέ, κάνοντας λόγο για «μια κούρσα ενάντια στον χρόνο» για την επίτευξη λύσης στη σύγκρουση.
Καταγγελίες σε παρεμβάσεις τρίτων κρατών
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να συμμορφώνονται με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο ισχύει από το 2011.
Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που περιήλθε στην κατοχή του AFP, η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παραβιάσει το εμπάργκο αυτό. Οι χώρες αυτές «παραδίδουν όπλα τακτικά και κάποιες φορές χωρίς στην πραγματικότητα να καταβάλλουν καμία προσπάθεια να αποκρύψουν την προέλευσή τους», υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεση αυτή που αφορά την περίοδο ενός έτους.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ιορδανία κατηγορείται ότι εκπαίδευσε τα στρατεύματα του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση με στόχο να καταλάβει την Τρίπολη, έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλος υποστηρικτής του Χάφταρ, πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη για να στηρίξουν τις δυνάμεις του.
Σύμφωνα με τον Σαλαμέ, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ χρησιμοποιεί ολοένα και συχνότερα μη κατευθυνόμενες βόμβες στις επιθέσεις της εναντίον κατοικημένων περιοχών στην Τρίπολη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters