ΟΗΕ: Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης ζητά την αποχώρηση του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε 12 μήνες

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, ένα σχέδιο ψηφίσματος από την Παλαιστίνη το οποίο απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την «παράνομη παρουσία του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» εντός 12 μηνών.

Το ψήφισμα έλαβε 124 ψήφους υπέρ, ενώ 43 χώρες απείχαν και το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλες 12 ψήφισαν όχι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών στις 26 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης καλεί επίσης τα κράτη να «λάβουν μέτρα για τη διακοπή της εισαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων προέλευσης από τους ισραηλινούς εποικισμούς, καθώς και την παροχή ή μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και σχετικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, όπου υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».

Το ψήφισμα είναι το πρώτο που υποβλήθηκε επίσημα από την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς απέκτησε πρόσθετα δικαιώματα και προνόμια αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας θέσης μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα συνελεύσεων και του δικαιώματος να προτείνει σχέδια ψηφίσματος.

Ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος. Δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο στη συνέλευση.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Reuters