ΟΗΕ: Η Μεσόγειος, «πιο φονική από ποτέ» για τους μετανάστες το πρώτο επτάμηνο του 2018

Μπορεί ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου να έχει μειωθεί, αλλά οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους αυξήθηκαν, σύμφωνα με την UNHCR.

«Πιο φονική από ποτέ» είναι η Μεσόγειος για τους μετανάστες, όπως προειδοποιεί η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σημειώνοντας ότι τα ποσοστό των θανάτων στη θάλασσα αυξάνονται κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η UNHCR, αν και ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά, οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, στη διάρκεια του ταξιδιού τους, έχουν αυξηθεί δραματικά.

Ειδικότερα, τους πρώτους επτά μήνες του 2018, σχεδόν 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι 1.200 από αυτούς τους ανθρώπους έχασαν τη ζωής τους στη Μεσόγειο.

Όπως σημειώνει η οργάνωση, ένας στους 18 ανθρώπους που επιχείρησαν να περάσουν μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη, δεν τα κατάφερε, αφού το ταξίδι απέβη μοιραίο. Πέρυσι, η αναλογία αυτή ανερχόταν σε έναν στους 42.

«Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η Μεσόγειος είναι ένα από τα πιο φονικά θαλάσσια περάσματα στον κόσμο», αναφέρει στην ανακοίνωση η Πασκάλ Μορό, διευθύντρια του γραφείου της UNHCR για την Ευρώπη.

Πηγή: Sputnik