Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ που έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι» να πιστεύει ότι το Ισραήλ διέπραξε πολλές «πράξεις γενοκτονίας» στη Γάζα είπε σήμερα ότι δέχτηκε «απειλές» αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει να παραιτηθεί.
«Ανέκαθεν δεχόμουν επιθέσεις, από την αρχή της θητείας μου» το 2022, είπε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν λέω ότι είναι ευχάριστο» και «συμβαίνει να δέχομαι απειλές, αλλά μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετες προφυλάξεις», πρόσθεσε η Αλμπανέζε, η έκθεση της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Το Ισραήλ της έχει απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός του επειδή θεωρεί ότι στις δηλώσεις που έκανε αρνείται τον «αντισημιτικό» χαρακτήρα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η Αλμπανέζε στηρίζεται από πάρα πολλές χώρες, ωστόσο έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης επειδή ορισμένοι παρατηρητές κρίνουν ότι οι δηλώσεις της στον Τύπο κάποιες φορές είναι υπερβολικές.
Η Αλμπανέζε, που έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δεν μιλά εξ ονόματος του ΟΗΕ, είπε ότι βρίσκεται υπό «πίεση» αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει τη δουλειά της. «Αυτό με εξοργίζει, με κουράζει ασφαλώς, αλλά μου δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να μην υποχωρήσω», πρόσθεσε. «Μπορεί κάποια δεδομένη στιγμή να αποσυρθώ, απλώς επειδή έχω και ιδιωτική ζωή αλλά όχι επειδή με έχουν δαιμονοποιήσει ή κακομεταχειριστεί», διαβεβαίωσε.
Η Αλμπανέζε ερευνά την ευθύνη τρίτων χωρών
Το Ισραήλ λέει ότι η έκθεσή της αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας με στοχο «την υπονόμευση της ίδιας της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους» ενώ οι ΗΠΑ είπαν ότι «δεν έχουν κάνεναν λόγο να πιστέψουν ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα».
«Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ (…) αλλά ανήκω σε ένα κίνημα που θέλει το τέλος του απαρτχάιντ», σχολίασε σήμερα η Αλμπανέζε, λέγοντας ότι «καταδικάζει» επίσης και τη Χαμάς.
Η άνευ προηγούμενου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, οδήγησε στη χερσαία και αεροπορική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ό πληθυσμός είναι στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Αλμπανέζε ζητά μια διεθνή δύναμη «προστασίας» και τη λήψη μέτρων εναντίον του Ισραήλ, όπως οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο στην πώληση όπλων. Όπως είπε, «η γενοκτονία ήδη διαπράχθηκε» αλλά «μπορούμε ακόμη να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε την κάθοδο στην άβυσσο».
«Ξέρουμε ποια είναι η κύρια πολιτική και οικονομική στήριξη προς το Ισραήλ. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, όμως υπάρχουν και άλλες χώρες», είπε, σημειώνοντας ότι σε επόμενη έκθεσή της σκοπεύει να μελετήσει τα θέματα της ευθύνης και της συνενοχής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters