Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα ότι λαμβάνουν μέτρα για να δώσουν τέλος στην υγειονομική κρίση που πλήττει την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή αυτή, αλλά δεν διευκρίνισαν περαιτέρω.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ Γιαν Κιούμπις απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καλώντας «τις αρχές να αποφύγουν την προσφυγή στη χρήση θανάσιμης δυσανάλογης βίας κατά των διαδηλωτών».
Σήμερα το μεσημέρι η πόλη αυτή, στην οποία ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου ένα κίνημα με αίτημα λειτουργικότερες δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, ήταν σχεδόν έρημη.
Πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν σήμερα, ενώ καμένα λάστιχα έφρασσαν οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
Η έδρα του κυβερνείου της Βασόρας, κύριο σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών που αποδοκιμάζουν το κράτος και τους ηγέτες του, φέρει ακόμη τα ίχνη πυρκαγιών που προκλήθηκαν από τη ρίψη κοκτέιλ μολότοφ και πυροτεχνημάτων από διαδηλωτές αργά χθες το βράδυ.
Μπροστά από το κτίριο αυτό χθες το βράδυ «σκοτώθηκαν έξι διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 20», σύμφωνα με τον Μέχντι αλ Ταμίμι, τον επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της επαρχίας.
Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό αυτόν στο AFP.
Ο Ταμίμι κατηγόρησε τις δυνάμεις της τάξης ότι «άνοιξαν απευθείας πυρ στους διαδηλωτές».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο στρατηγός Τζαμίλ αλ Σομάρι, επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Βασόρα, ανακοίνωσε παράλληλα ότι «30 μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν από βομβίδες και εμπρηστικές βόμβες».
Αυτός σημείωσε ότι απαγόρευση κυκλοφορίας είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι είχαν αναπτυχθεί ενισχύσεις.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου των έξι ανθρώπων, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι σημείωσε ότι έδωσε εντολή «να μην ριφθεί καμία πραγματική σφαίρα» στις διαδηλώσεις.
Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ, νικητής των βουλευτικών, ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Αμπάντι, καταδίκασε σε μήνυμά του στο Twitter τους «βάνδαλους που διείσδυσαν» στις τάξεις των διαδηλωτών, υιοθετώντας τη θέση που έχουν πάρει οι αρχές από τότε που άρχισε η αμφισβήτηση.
Εξάλλου στη Βασόρα, όπου η μόλυνση του νερού οδήγησε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στο νοσοκομείο, διαδηλωτές έκλεισαν οδικές αρτηρίες βάζοντας φωτιά σε ελαστικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το νότιο τμήμα του Ιράκ, το οποίο έχει γλιτώσει από τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά έχει εγκαταλειφθεί σε επίπεδο υποδομών.
Οι διαδηλωτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην απερχόμενη κυβέρνηση, την ώρα που συνεχίζονται δύσκολες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ