Διεθνείς δωρητές δεσμεύθηκαν χθες Τρίτη να χορηγήσουν 110 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει το έργο της στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και αλλού για ένα διάστημα.
Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) εξασφάλισε χρήματα που του επιτρέπουν να καλύψει το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει για μερικούς μήνες ακόμη, αλλά «δεν έχουμε βγει από τη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ούτε κατά διάνοια», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Πιερ Κρέχενμπουλ, στη Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος ανήγγειλε ότι θα οργανωθεί νέα σύνοδος προκειμένου να ζητηθεί χρηματοδότηση για την υπηρεσία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.
Ο προϋπολογισμός του UNRWA για το 2019 ανέρχεται σε 1,2 δισεκ. δολάρια, είναι δηλαδή ίσος με τον περσινό· οι δωρεές που είχαν γίνει μέχρι τώρα φέτος άρκεσαν ως τα τέλη του Μαΐου.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης διέτρεχε το πρόγραμμα βοήθειας σε τρόφιμα, που προσφέρεται τέσσερις φορές τον χρόνο σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Στοιχίζει 80 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η κατάσταση της χρηματοδότησης
Οι ΗΠΑ δυσκόλεψαν πολύ την οικονομική κατάσταση της υπηρεσίας όταν αποφάσισαν να διακόψουν τη χρηματοδότηση που της πρόσφεραν το 2018. Μέχρι τότε, η Ουάσινγκτον ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός του UNRWA.
Παράλληλα με τη σύνοδο του Γραφείου, χθες άρχισε η διεθνής σύνοδος που οργάνωσαν οι ΗΠΑ και το Μπαχρέιν στην Μανάμα για να παρουσιαστεί η οικονομική πτυχή του αμερικανικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, που ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα συνοδευτεί από μεγάλες επενδύσεις στην παλαιστινιακή οικονομία.
Για τον Κρέχενμπουλ, δεν υπάρχει «κανένας ανταγωνισμός» των δύο εκδηλώσεων, αυτής στη Νέα Υόρκη και αυτής στη Μανάμα, σε αυτή την τελευταία, δεν συμμετέχουν ούτε οι Παλαιστίνιοι, ούτε οι Ισραηλινοί.
Το UNRWA ιδρύθηκε το 1949. Διαχειρίζεται περίπου 700 σχολεία και παρέχει κυρίως ιατρική, αλλά και επισιτιστική βοήθεια σε περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Έλκει την εντολή του από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί μέσα στη χρονιά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ