ΟΗΕ: Δεν έσπασε μόνο η Τουρκία το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη – Δείχνει στενό «φίλο» του Τραμπ

Ο εξέχων υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας μισθοφόρων που ήταν γνωστή ως Blackwater, ο Έρικ Πρινς, κατονομάζεται ως ένας από τους εγκέφαλους πίσω από μυστική αποστολή στο πλαίσιο της οποίας παραβιάστηκε το εμπάργκο όπλων που επιβάλλεται στη Λιβύη σε μια εμπιστευτική έκθεση ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Κατά τους ερευνητές του ΟΗΕ που εντέλλονται να ελέγχουν την τήρηση του εμπάργκο, ο κ. Πρινς στο Κάιρο τον Απρίλιο του 2019 πρότεινε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση για να υποστηριχθεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό να κυριεύσει την Τρίπολη και να ανατρέψει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ).

Αντίγραφο της εμπιστευτικής έκθεσης των ερευνητών του ΟΗΕ, η οποία επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας προχθές Πέμπτη, περιήλθε εν μέρει σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτής που βάφτισε «Operation Opus», ο κ. Πρινς προσφέρθηκε να υποστηρίξει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, άλλοτε «πόρου» της CIA, με οπλισμένα αεροσκάφη, πτήσεις αναγνώρισης και ταχύπλοα, καθώς κι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικών του δυνάμεων ώστε να απαγάγουν και να σκοτώνουν υψηλόβαθμα στελέχη των αντίπαλων δυνάμεων, που δήλωναν πίστη στην ΚΕΣ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κ. Πρινς πράγματι διευθέτησε τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στη Λιβύη, κατά συνέπεια παραβίασε το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα εν μέσω του μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου σε αυτή.

Ο Έρικ Πρινς, πρώην μέλος της ομάδας καταστροφών SEALs των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, αδελφός της πρώην υπουργού Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός, βρισκόταν σε στενή επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ τα τελευταία χρόνια.

Το Γερμανικό Πρακτορείο είχε αρχικά αναφερθεί στην αποστολή αυτή μισθοφόρων τον Μάιο, επικαλούμενο ειδικούς του ΟΗΕ, όμως χωρίς την πληροφορία πως είχε ανάμιξη ο κ. Πρινς.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2019 έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ την οποία έφερε στο φως τη δημοσιότητας το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και η Τουρκία παρείχαν τακτικά όπλα, μερικές φορές κατά κατάφωρο τρόπο, χωρίς ουσιαστικά να καταβάλουν προσπάθεια για να αποκρύψουν την προέλευσή τους».

Υπενθυμίζεται δε πως μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις ενάντια σε μια τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία που κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και το πλοίο της ναυτιλιακής αυτής ενεπλάκη σε ένα ναυτικό συμβάν τον Ιούνιο μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Πηγή: Με πληροφορίες από dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ