Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ήταν σε θέση να παράγουν νευροτοξικό αέριο σαρίν, όμως αγνόησαν αυτήν την πληροφορία ούτως ώστε να κατηγορήσουν το συριακό καθεστώς για την πολύνεκρη επίθεση με χημικά αέρια που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, υποστηρίζει ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς.
Σε ένα μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό βιβλιοκριτικής London Review of Books ο Χερς, που στο παρελθόν έχει βραβευτεί για τις αποκαλύψεις που έκανε για τη σφαγή του Μι Λάι κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο της φυλακής Αμπου Γράιμπ στο Ιράκ, κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «σκόπιμη παραπλάνηση» όσον αφορά το θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άρθρο αυτό, το οποίο οι αμερικανικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν κρίνοντάς ότι οι ισχυρισμοί του Χερς δεν επαληθεύονται επαρκώς.
Ο δημοσιογράφος δεν υποστηρίζει ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν ευθύνεται για την επίθεση. Ισχυρίζεται όμως ότι η Ουάσινγκτον έκανε «επιλογή» των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της και αποσιώπησε ορισμένες από αυτές, κυρίως εκείνες που ανέφεραν ότι το Μέτωπο Αλ Νόσρα είχε την τεχνική δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες σαρίν. Ο Χερς επικαλείται ως απόδειξη μια άκρως απόρρητη τετρασέλιδη έκθεση που δόθηκε σεις 20 Ιουνίου σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της DIA, της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, η οποία επιβεβαίωνε παλαιότερες εκθέσεις για την Αλ Νόσρα και τις δυνατότητες που είχε δεδομένου ότι ένα από τα μέλη της, ο Ιρακινός πρώην στρατιωτικός Ζίγιαντ Τάρικ Άχμεντ, είναι ειδικός στα χημικά όπλα.
«Οι υπηρεσίες ανέφεραν με σαφήνεια ότι το καθεστώς του Άσαντ και μόνο αυτό μπορούσε να ευθύνεται για την επίθεση της 21ης Αυγούστου», απάντησε η Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI) στον έλεγχο της οποίας υπάγονται πολλές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η DIA. Ο εκπρόσωπός της, Σον Τέρνερ, είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Χερς» και ότι η υπόθεση πως οι αρχές απέκρυψαν πληροφορίες «είναι απλώς λανθασμένη».